Interventia asupra sistemului de directie Smart ForTwo se face numai in serviceuri autorizate.

Buburuzele au si probleme… si una care poate aparea e directia care se misca din ce in ce mai greu. Aici e vorba in special despre Smart 450 fara servodirectie. Cand volanul se misca greu, primul lucru care trebuie facut e verificarea presiunii de aer in cauciucurile fata.

Daca presiunea este buna, raman doua variante posibile des intalnite: coloana de directie si caseta de directie. Cu siguranta mai pot aparea si alte cauze, insa mult mai rar.

Inlocuire coloana de directie Smart ForTwo

Aici exemplific un caz in care am vrut sa iau prin eliminare tot sistemul, aveam spatiu pentru masina, aveam timp la dispozitie si intrebarea era: de ce sa nu fie “treaba” facuta cat mai bine?

Dupa ridicarea botului masinii pe capre, a urmat demontarea rotilor fata. Si in aer, directia mergea tot greu. Lucru care nu e necesar, insa am demontat bieletele de directie pentru a vedea daca sunt probleme pe brate, telecoape si nu erau.

Invartind de volan, practic invarteam doar coloana si caseta de directie si invartirea era la fel de grea si in valuri. Pentru un acces mai bun, a urmat demontarea scutului din fata cu tubulare de 8. S-a optinut spatiu in plus pentru a desface surubul care conecteaza coloana de directie la caseta.

Invartind acum coloana de directie, nu depuneam efort, apoi incercand sa vad mobilitatea crucii din cardanul de jos al coloanei am vazut ca era aproape intepenit… deci acolo era problema. Cata vreme volanul are conexiunile facute, nu il invartiti de mai mult de doua ture stanga sau dreapta.

Am scufundat intr-un recipient plin cu WD-40 acea cruce timp de 3 zile si rezultatul a fost aproape insesizabil, asa ca am cumparat o alta coloana. O coloana noua la un dealer Mercedes costa 1.100-1.200 lei, iar una second costa in jur de 150 lei.

Etapa urmatoare a fost scoaterea coloanei si pentru aceasta e nevoie de demontari la interior. Se demonteaza carcasa din spatele volanului care e prinsa pe dedesupt cu 4 suruburi si e nevoie de T10. Se scoate capacul de jos cu grija, apoi capacul de sus care contine vitezometrul – cu 2 mufe in partea din spate. Mufa neagra are o siguranta care culiseaza pe lateral apoi poate fi deconectata.

Pasul urmator e consola centrala care are suruburi: 2 jos, 2 pe laterale, unul pe mijloc si se vede dupa scoaterea sertarului, se scoate CD-Playerul cu agrafe, in partea de sus se scoate placa cu butoane cu o cartela sau ceva asemanator pentru a evita zgarieturile, demontarea ceasurilor de bord cu mufe cu tot, scoaterea cu putin efort a butoanelor de reglaj aer/temperatura, si ultima etapa cu grija toata consola centrala. Suruburile de bord au fost toate desfacute cu T10.

Plansa de bord se tine prinsa in acele suruburi de sus de la consola centrala si de un surub in partea deapta sub gura de aerisire mobila. Gura de aer iese presand usor cu o surubelnita din bord in sus si dupa scoaterea ei se observa surubul ce tine bordul, e un T30. Apoi bordul se mai tine in 3 cleme metalice sub parbriz si iese din ele prin tragerea in directia spate a masinii.

Acuma coloana se poate vedea mult mai bine. Pentru a evita evenimente neplacute cu airbag-ul, de deconecteaza bornele bateriei si dupa 10-15 minute se scoatel volanul prin destrangerea surubului de dedesupt cu un T40.

Ultimele puncte de sustinere a coloanei sunt doua punti metalice care se demonteaza prin destrangerea celor 4 suruburi de dedesupt cu T40. In acest moment se poate trage usor de coloana inspre interiorul masinii incat sa vina si burduful de cauciuc din spatele pedalelor si cardanul inferior. Inlocuiti coloana si incepe remontarea pieselor in aceeasi ordine, bornele ramanand deconectate.

Ca metoda de prevenire a uzurii casetei de directie, se pot indeparta partial burdufurile de pe brate si pot fi unse cu vaselina sau pur si simplu burdufurile pot fi umplute cu vaselina. La fel se poate folosi o vaselina buna pentru a unge cardanele crucii de directie. Probabil un burduf de cauciuc pentru cardanul inferior, plin cu vaselina, ar putea prelungi viata acelei cruci.

Dupa ce v-ati asigurat ca totul e montat, ca fiecare mufa e reconectata, abea apoi puneti bornele si porniti masina. Daca nu este lumina si afisaj in bord, inseamna ca nu sunt concetate bine mufele din spatele vitezometrului si masina nu va intra in viteze, plus ca se pot porni becurile check engine si abs/esp. Check engine se poate stinge singur dupa cativa km, insa abs/esp se va stinge din Star.

Concluzie a lucrarii de inlocuire a coloanei de directie la Smart ForTwo

Pentru orice informatii suplimentare aveti si doriti sa fie adaugate articolului, folositi sectiunea Contact. Fiind o persoana fara experienta, efortul a fost foarte mare. Am avut multa rabdare si am fost foarte atent la multe detalii, la fiecare surub si piesa demontata, am vazut si revazut pasii pe toate tutorialele posibile. Mai ales la interior, cand vezi cat de multe elemente se demonteaza, sentimentul de teama este mare. Nu am gresit nimic, totul a fost functional si nu pot spune ca as mai face inca o data operatiunea, de asemenea nu pot recomanda sa faci o asa lucrare acasa, in garaj sau in alte circumstante asemanatoare.

Interventia asupra sistemului de directie se face numai in serviceuri autorizate.

Update Alexandru:

Inainte de demontarea volanului, acesta se aduce la pozitia neutra (directia prin rotile din fata sa fie inainte), iar dupa demontarea volanului se fixeaza caseta volanului cu banda adeziva de hartie in asa fel incat sa nu se poata roti in raport cu volanul.

Do you have a Smart car? Do you want to get closer to the Smart Community?

Follow us on Social Media!