Select Page

Afisaj Bord Smart ForTwo 450 si Roadster 452

Cei care avem cate un Smart ForTwo mai vechi, uneori mai uitam ce inseamna cate un simbol in bord. Si dupa cum veti vedea in imaginea de mai jos, e chiar bine sa nu vedem anumite simboluri care indica diverse probleme.

Afisajul se refera in special la interiorul dreptunghiului din centrul display-ului. Daca mai aveti intrebari, puteti sa comentati mai jos si ne straduim sa revenim repede cu un raspuns.

Afisaj de bord la Smart ForTwo 450 si Smart Roadster 452

Ce indica partea stanga a afisajului de bord la Smart?

Pe partea stanga se vad bulinele cu nivelul de combustibil din rezervor. Sageata care indica la dreapta, apare doar cand deja nivelul de combustibil este foarte scazut si te indruma sa te uiti la 5.0L, adica spre cati litri de combustibil mai sunt in rezervor.

Ce semnifica partea dreapta de display la Smart?

In partea dreapta ai nivelul de temperatura al lichidului de racire din motor. Care e idealul? 3 buline arata ca temperatura motorului Smart este la un nivel bun, cand vezi a 4-a bulina deja e putin supraincalzit si cel mai probabil vei auzi termocupla/ventilatorul care va porni si va readuce motorul la temperatura optima. Daca vezi a 5-a bulina plina, ar fi bine sa opresti motorul pentru ca e foarte posibil sa ai o problema si motorul e supraincalzit. Pot fi mai multe probleme, pompa de apa, conducte sparte, cureaua care invarte pompa de apa rupta etc. Evita sa mergi cu acea bulina plina ca sa eviti fieberea motorului si complicatii ulterioare.

Afisaj bord Smart zona centrala

1 2 3 4 5 6

Cifrele de la 1 la 6 indica viteza in care se afla Smartul tau.

↑ ↓

Sagetile in sus si in jos pe bordul masinii iti indica faptul ca ar trebui sa schimbi in treapta superioara sau inferioara, dupa sensul sagetii.

0

Acest zero iti aminteste ca te afli “afara” din viteza, poti impinge inainte schimbatorul si vei vedea cifra 1 si implicit ca esti in prima viteza.

R

R-ul vine de la Rear si confirma ca esti in masalier. Cand opresti Smartul, adica in stationare, poti alege sa lasi masina in R si pentru mai multa siguranta poti trage frana de mana.

“Te-ar putea interesa si tutorialul despre Lumina Interior cu Led la Smart

N

N-ul vine de la Neutral si inseamna ca esti in “punctul mort”, de aici poti alege spre 1 sau R. In N poti sa opresti Smartul, poti sa stationezi, dar nu uita sa tragi frana de mana!

A

A-ul iti arata ca esti pe modul automat al schimbarilor de viteza 1-6.

Afisaj bord Smart cu Cheita

Imobilizator activ, cel mai des vei vedea acest semn cand masina nu recunoaste cheia, apesi pe butonul cheii de deschidere si ar trebui sa dispara, apoi sa poti porni Smartul.

C

Pentru masinile cabrio, acest C indica faptul ca sistemul de pliere a acoperisului/plafonului nu este inchis corect.

Cele trei liniute

Smart Fortwo 3 Linii in Bord

Afisaj bord Smart cu dureri de cap… Liniile indica eroare la cutia de viteze sau accesoriile ei. Vezi aici un caz. Imaginea de mai sus are bord de Smart Fortwo 451, insa eroarea arata la fel.

O linie orizontala

Acea linie semnifica o eroare pe sistemul CAN.

X

X-ul din bord indica Imobilizare Activa MK1.

S

S-ul este o dilema si a fost vazut doar pe primele generatii de Smart cu soft modificat si care aveau optiune Sport.

Concluzie

Din aceste semne va puteti descurca singuri uneori, alteori veti avea nevoie de un specialist care sa va ajute in remedierea problemelor. Daca va putem fi de ajutor, scrieti in comentarii cazul pe care il intampinati.