Select Page

Este o reala provocare sa produci un automobil de mici dimensiuni cu calitati cat mai apropiate de al unuia de dimensiuni medii. La doar 2,5m, Smartul nu are o reala concurenta a unui producator auto mare. Desigur, sunt variante asemanatoare, insa sunt autovehicule cu motoare foarte mici, uneori foarte apropiate de sfera motocicletelor si din punct de vedere tehnic sau diverse derivate electrice cu forme neobisnuite precum Renault Twizy. Probabil Toyota IQ e cea mai apropiata varianta care a fost produsa si apreciata la un nivel nu foarte indepartat de Smart Fortwo.

Siguranta e punctul sensibil in cazul acestor vehicule mici si e o certitudine ca in fiecare discutie reala despre aceste modele se pune problema despre cat de mari sunt riscurile in cazul unui accident.

Euro NCAP este cea mai cunoscuta autoritate in domeniul sigurantei auto, cea care ofera stelele de siguranta si detaliaza cateva variante de posibile impacturi din traficul cu care suntem obisnuiti.

Smart Fortwo 450 vs Mercedes-Benz S-Classe

Un prim crash test important a fost facut in Germania, un test in care un S-Classe se lovea frontal de un Smart Fortwo 450. Asteptarile au fost spre un rezultat foarte tragic, insa rezultatul a fost putin diferit.

 

Smart Fortwo 450 Facelift vs Mercedes-Benz E-Classe

Cu toate ca testari oficiale existau si erau publice, Mercedes a decis mereu sa faca si alte tipuri de teste inca de cateva decenii pentru a testa propriile modele si apoi pentru a demonstra cat de sigure pot fi acestea in diverse promovari de marketing.

In materialul video de mai jos este unul din primele teste facute cu Smart Fortwo 450 la un impact frontal cu un frate mai mare, Mercedes E-Classe.

Smart Fortwo 451 vs Mercedes-Benz C-Classe

Generatia a doua a Smartului, si anume Smart Fortwo 451 venea cu o lungime de 2,7m (20cm in plus) si promitea mai multa siguranta. La testele Euro NCAP primise patru stele, o stea in plus fata de vechea generatie. In testul IIHS de mai jos e un impact frontal cu un Mercedes C-Classe.

 

Smart Fortwo 453 vs Mercedes-Benz S-Classe

Ultimul test cu duelul dintre “David” si “Goliat”, adica intre Smart Fortwo 453 si Mercedes-Benz S-Classe duce traditia testelor interne Mercedes mai departe.

 

Referinte: YouTube.