Cutie Automata Smart si Cutie Manuala Robotizata
Cutia de viteze a Smarturilor 450 si 451 este una manuala robotizata si functioneaza similar cu o cutie de viteze automata. Aceasta cutie are schimbarile de trepte mai lente, se aude si simte mai apropiat de o cutie manuala si are acel robot care schimba vitezele in locul soferului.
Cutia are pozitii de schimbare automata sau secventiala cu plus si minus. In cazul in care se schimba uleiul, nivelul busonul si tipul uleiului este tipic de cutie manuala.
La ultimele schimburi pe Smart ForTwo 450 am pus Castrol Transmax Dex III, dupa o discutie cu cei de la Castrol. Intra 1,4 litri.
Un element esential care o diferentiaza de automata este lipsa P-ului, adica a pozitiei de parcare si astfel in pozitie de stationare se lasa in N, neuru sau in R, masalier.
Cutie Automata Smart in Statele Unite
Exista si variante speciale de cutie si in Statele Unite se vede un alt tip de cutie, automata, care are si acea pozitie P mai sus amintita.
Din cate stim noi, aceasta cutie a aparut abea pe generatia a doua de Smart Fortwo 451, fabricata intre 2007 si 2014. In imaginea principala de sus, in care apar toate maciuliile cutiilor de viteze, varianta americana e cea din centru, jos.
Inca o diferenta pe cutia de viteze utilizata in Statele Unite, este ca in bord nu vezi A in bord, ci vezi D de la Drive in momentul in care mergi inainte si masina schimba vitezele pe functia automata.
Cutie Automata cu Dublu Amreiaj
O alta poveste este in cazul Smartului 453 care are o cutie automata cu dublu ambreiaj. Avantajele acesteia cu ca schimba mai fin cu vibratii sau socuri care nu se mai simt ca la un Smart 450, eficienta la consum si demaraj si acea pozitie de parcare. Este o cutie moderna care este mai placuta din toate punctele de vedere, chiar daca la capitolul sportivitate nu se simte o mare diferenta din cauza greutatii modelului 453.
Pentru idei, detalii, completari va rugam sa scrieti un comentariu sau un mail.
Buna ziua,
Tocmai am cumparat un Smart Fortwo din 2002, motorizare pe benzina, 600 cc, iar cutia de viteze, clar nu este automata, dar din acest articol am inteles ca este un alt tip de cutie care pare sa fie “una manuala robotizata”.
In acest sens, asa dori sa imi spune-ti daca forma de a schimba vitezele care am gasit-o la aceasta masina, este una normala?
In momentul avansarii in fata, am indicativul 1 pe bord, iar pe masura ce accelerez, imi apare sageata in fata care imi indica faptul ca trebuie sa schimb la o treapta superioara, moment in care imping maneta de viteze cu un impuls in fata, automat am confirmarea vizuala ca s-a schimbat in treapta a 2-a, si asa mai departe pana la ultima treapta de viteza, a 6-a. Dar la reducerea vitezei, am constatat ca nu mai este necesar sa schimb eu intr-o treapta de viteze inferioara, pentru ca in functie de viteza de deplasare, masina asuma automat treapta de viteze corespunzatoare.
Este normal acest tip de functionare?
Salut Dorin,
Da, este cutie de viteze manuala robotizata si ai cumparat un Smart cu varianta simpla de schimbare a vitezelor. Ai o maciulie de schimbator sferica si schimbarea pe care o descrii mai sus pare una perfect normala. Ca sa prelungesti viata cutiei de viteze, incearca sa schimbi vitezele ca si la o cutie de viteze normala-manuala si sa eviti subturare sau supraturare.
Ai si optiunea sa schimbi robotul cu tot cu maciulie (cea mai buna si simpla varianta) cu unul care are si functia Automat (cu buton), el apoi se activeaza din soft. Costul total nu depaseste 100 Eur daca iti faci modificarea.
Speram sa te bucuri de Smartul tau!
Am un Smart forfot din 2004 diesel dintr-o data na mai mers întra în viteza dar numai merge depeloc e automat. Am pus pe N și începe sa zminceasca și sa meargă înainte, și nici nu o mai pot inlinze cind e pe N ce sa aibă mai și miroasă a ars.
Salut Dumitru,
Ai cateva variante, ambreiaj, actuator, ceva parte electrica cu contact slab. Cel mai bine e sa mergi la un mecanic bun de Smarturi.
Am avut un caz in care problema a fost un contact electric si totul s-a rezolvat usor.
Succes!
Bună ziua!Am și eu un smart din 2003 700 benzina și are cutie semiautomata, as vrea sa schimb acel cap robot și sa fie automata. Îmi puteți recomanda unde as putea face asta?
Salut. De unde esti? Stim in Cluj, Bucuresti, Timisoara, Iasi.
Salut, se poate sa imi dati si mie contact de la Cluj sau Timisoara?
Salut, la Cluj il stim pe Mihai Mocian – 0751-310.611. Speram sa iti fie de folos.
La ultimele schimburi pe Smart ForTwo 450 am pus Castrol Transmax Dex III, dupa o discutie cu cei de la Castrol. Intra 1,4 litri.
Salut, am și eu o problemă la un Smart 450, an 2000, 800 diesel.
Acuma de când a venit frigul, au început problemele.
Nu a vrut să mai între în viteze, după câteva repetări apăreau cele 3 dungi și își lua eroare; nu mai era nici o schimbare la trecerea schimbătorului în poziții diferite.
După ce l-am oprit și l-am repornit, l-am lăsat vreo 15 min să meargă și am dat să plec.
După ce am plecat, la o intersecție am oprit din mers și nu a mai vrut să plece.
L-am împins și am stat cu motorul oprit 20 de min.
Dupa aceea iar am încercat și a mers, am schimbat toate până în treapta 4, cu greu, dar a schimbat si asa am parcurs 50 de km pe autostradă.
Repet, când incetineam iară făcea figuri.
Bănuiesc, când ia comandă de inferioară atuncea ii dă eroare.
Am ajuns acasă și au început investigațiile.
Am demontat actuatorul care împinge furca, care acționează ambreiajul și l-am desfăcut și l-am curatat si uns ca la carte.
Iar apoi am desfăcut și motorașul care selectează vitezele și am verificat starea lui, perii… și uns în cap la bucsă.
La final am montat cele două componente și am început testele.
Am pus contactul și am urmărit sub mașină.
În momentul când s-a pus contactul actuatorul a împins furca și în scurt timp a revenit înapoi.
A pornit motorul, actuatorul nu s-a mișcat, nimic cum ar veni, nu era împinsă furca și a încercat să bage în viteze.
Nici pe 1, 2, nici pe R nu mergea.
Se auzea un zgomot destul de deranjant pentru cutie, când am încercat întrarea în treptele de viteză.
Logic fiind, o cutie manuala robotizată având la baza o cutie manuala cu 2 motorașe pe ea care înlocuiesc schimbarea vitezelor și apăsarea ambreiajului.
Ii normal, dacă actuatorul nu împinge furca să acționeze ambreiajul, nu are cum să între în viteză.
Am oprit mașina și am încercat vitezele la rece, se aude foarte frumos cum lucrează motorașul de selectare a vitezelor: funcționează 1,2 și R.
Dar când ii pornită actuatorul nu își face treaba. Ce l-ar putea influența de nu funcționează?
Salut Alex. Ce am vazut la unii mecanici mai priceputi, care au vrut sa testeze actuatoarele, a fost sa inlocuiasca actutorul cu un altul perfect functional si sa vada clar daca actuatorul este vinovat, sau nu. Pot fi si alte cauze.