Select Page

Autor: Alexandru

De curand am desfacut plansa de bord la Smart ForTwo 450, dupa ce a inceput sa “ploua” cu banda izolatoare pe dedesupt; am facut cateva poze si adaug explicatii la fiecare.

Demontare bord Smart ForTwo

Am demontat plansa bordului pentru a igieniza locul si pentru a constata ce “reparatii” meseriase au fost efectuate.

Ok, sa trecem la fapte:

Prima operatiune e deconectarea bateriei. In bord este airbag-ul pentru pasager, iar volanul contine airbag-ul pentru sofer si nu vrei sa puste cand esti aplecat deasupra bordului – “rupe gatul” daca are curent.

Dupa asta se scot aerisirile stanga si dreapta.

Sub fiecare aerisire e un surub de fixare care se scoate cu T30.

Se desfac suruburile din dreapta volanului cu un T10.

Se scoate placa de avarii cu totul; contine butoane de inchidere centralizata, aer conditionat (pentru unele modele), incalzire in scaune (pentru unele modele), dezaburire luneta (pentru unele modele).

Sub butonul/placa de avarii se mai gasesc cateva suruburi pe care le scoatem cu T10, inclusiv ceasul si turometrul (pentru unele modele). Ceasurile le indepartam (eu le-am depozitat in porbagaj), dar turometrul e conectat deocamdata in bord – A1 (vitezometru). Desfacem vitezometrul si scoatem mufa verde care merge la turometru.

Nu toate modelele au ceas si turometru – Demontare bord Smart ForTwo

In continuare se desface sistemul audio pentru a putea inlatura consola centrala.

Da, exact cum se vede, cu 2 lingurite (de inox!; pe acest model se pot folosi lingurite daca nu aveti unelte speciale). Se desfac si suruburile (2) de sub consola, se deconecteaza priza de bricheta, lampa de iluminare cu buton si intrerupatorul luminilor de ceata (prezent pe unele modele).

Se desfac si cele 2 suruburi descoperite de demontarea sistemului audio. Acum se extrag cele 4 butoane laterale si inferioare de la reglajele de aer – butonul de la grila centrala de aer nu se atinge, e fix si nu se demonteaza!

Se inlatura consola centrala si totusi plansa rame fixata, trebuie desfacut si surubul ascuns cu T10.

Acum plansa de bord trebuie sa se ridice usor si trasa ferm in spate – e fixata cu 3 clipsuri metalice sub parbriz.

Am reusit sa demontez bordul.

Am gasit, fire innadite de 2 ori si izolate cu banda izolatoare neagra, care de la caldura s-a desfacut, fire electrice rupte, un releu agatat de cablaj cu un soricel si alte defecte -meseriasii repeziti care fac orice lucrare, orice numai sa fie taxabil si sa consume putin timp.

 

Update: daca ai nevoie de o lucrare asemanatoare, in Cluj-Napoca, il poti contacta pe Alexandru.