De unde vine denumirea de EGR? De la Exhaust Gas Recirculator, adica recircularea (partiala) gazelor de evacuare. De cele mai multe ori, aceasta piesa trebuie verificata, curatata si nu schimbata.

Daca se circula mult in oras si/sau subturat sau motorul are uzuri semnificative, EGR-ul e predispus la infundare chiar daca e nou sau vechi.

Retineti: de cele mai multe ori, EGR-ul nu este defect, este murdar. Cantitatea mare de vapori de ulei duce la murdarire, depuneri si blocarea lui. Chiar daca schimbati EGR, dar nu rezolvati problema vaporilor de ulei, veti avea iar probleme.

Daca depunerile sunt in cantitate mare si intarite, piesa trebuie demontata si curatata; spray-urile de curatare nu pot face fata. Se demonteaza spoilerul spate, intaritura metalica din spatele spoilerului si asa se poate ajunge mai usor la suruburile EGR-ului. Se demonteaza si ventilatorul de pe radiatorul de intercooler si asa se ajunge la toate suruburile pentru a demonta EGR-ul (inclusiv cele doua suruburi de la conducta metalica dinspre evacuare). Se deconecteaza mufa din capatul acestuia, furtunele groase din cauciuc  si se scoate afara.

Curatare EGR Smart Fortwo

Se curata bine toate orificiile pana cand butonul cu comanda electrica functioneaza bine, adica isi face cursa usor. Se remonteaza EGR-ul inapoi si motorul ar trebui sa functioneze bine in toate turatiile.

EGR de la Smart Fortwo 450 CDI

Una din problemele ce apar la diesel este aceasta a EGR-ului. Fata de alte diesel-uri, acest cdi se infunda mai repede. Smartul pe care am lucrat eu e 450 CDI din 2005. EGR-ul la 450 (il puteti vedea in imaginea de mai sus) este cu comanda electrica, iar cel de la 451 e cu vacuum.

Eu am curatat de trei ori acele depuneri. Simptomele pot fi urate, de la infundare totala: fum negru, putere foarte scazuta (abea pornesti de pe loc), pana la cele usoare in care se aprinde becul motor si puterea motorului e limitata (turatia e limitata la 2.800-3.200 rpm.).

Dupa 5 ani si 4 infundari, am cedat si am cautat o alta solutie. Pe eBay.com am gasit anulator de EGR. Adaug si un link sa puteti ajunge la anulatorul folosit de mine.

E foarte simplu de montat, deconectezi mufa si conectezi pin-ii. Pinii sunt numerotati si se conecteaza in functie de numarul de pe pin/mufa. Eu am blocat si fizic conducta ce ducea aer spre EGR. M-am folosit de mai multe video-uri de pe YouTube cautand “smart fortwo egr off”.

 

Am facut operatiunea acum 10.000 km, a venit si frigul (in perioada iernii apar mai des aceste infundari) si vad ca totul e in regula.

Daca observ modificari, revin cu informatii. Aici e metoda folosita de mine. Daca ati incercat si alte variante care functioneaza, cu acordul vostru le voi adauga.

EGR de la Smart Fortwo 451 CDI

Pentru curatare pe 451 am folosit link-ul urmator. Din pacate, informatii gasiti pana la un punct, dupa care aveti nevoie de cont si sa faceti o plata catre detinatorul site-ului. In cazul in care voi gasi video-uri cu toata operatiunea de curatare, le voi posta.

In cazul in care stiti o sursa si doriti sa o postez pe site, ma puteti contacta aici.

Si pe modelul 451 se pot folosi anulatoare, dar e bine sa vedeti de unde provine surplusul de vapori de ulei: se pare ca unele variante de ulei sunt o problema, poate fi un turbo cu uzuri mari. O alta cauza este ca masina face drumuri scurte, motorul si componentele nu urca la temperaturi mari si constante incat sa aiba o ardere buna si o curatare buna a componentelor (printre care si DPF sau filtrul de particule).

Do you have a Smart car? Do you want to get closer to the Smart Community?

Follow us on Social Media!