Select Page

E, aici se intalnesc doua pasiuni. Prima pasiune ar fi cea a copilariei in care foarte multi dintre noi am avut si am colectionat surprizele din guma Turbo; daca nu au fost pasionati, sigur au auzit de aceasta nebunie a acelor timpuri. A doua pasiune pe care o avem e aceea a masinilor Smart.

Guma Turbo si aparitiile Smarturilor

Stiati ca au fost surprize Turbo cu Smarturi? Noi sincer am si uitat si le-am redescoperit de curand.

Editii de gume Turbo au fost: Best Turbo Super, Kent Turbo, Kent Turbo 2000, Kent, Turbo Super si probabil alte variante in funtie de perioada si de tarile in care se comercializau.

O prima surpriza ar fi cu un concept si cei de la Turbo au denumit masina, Mercedes Swatch Prototip.

Mercedes Swatch Prototip

Puteti vedea si un clip video despre prototip si evolutia primelor modele Smart aici.

Smart (Mercedes-Swatch)

Apoi au aparut primele variante de Smart ForTwo pe care le-au denumit Smart (Mercedes-Swatch) si Smart MCC.

Smart MCC

Dupa ce am gasit aceste modele, am cautat destul de mult si variante de Smart ForFour si nu am gasit. Partea buna este un prim Smart Roadster pe care l-au denumit Smart Coupe Concept.

Smart Coupe Concept

Pe o alta varianta de guma pe care apare doar brandul Kent, apare in sfarsit cu numele de Smart Roadster.

Kent Gum Smart Roadster

Ca si ultima surpriza cu un Smart, a fost si o editie ruseasca de Best Turbo si avem un Smart Roadster care arata mult mai bine.

Smart Roadster

Cam aici se termina partea legata de gumele Turbo sau derivatele ei si Smarturi.

Succesul cu Guma Turbo

Continuam pentru cei pasionati de gume Turbo cu Surprize, de colectia cea mai renumita si valoroasa, si anume prima colectie care a avut primele 50 de surprize. Urmatoarea a avut seriile de pana la 120 si de acolo succesul a fost ceva mai scazut. Turbo a fost Brandul companiei turcesti Kent si gumele se pare ca s-au vandut intre finalul anilor ’80 si pana in 2007.

Dupa mai multa cercetare, s-ar parea ca prima serie care contine surprizele 1-50, a fost un test pentru ca nu se stia daca vor avea succes. Unele surse arata ca productia ar fi fost intre Septembrie 1986 si Iunie 1987. Sursele romanesti arata ca aici ar fi fost vandute din 1988.

Unele surse (inclusiv Wikipedia) indica doar Romania si Polonia ca tari in care se gasea guma Turbo, iar in alte surse apar si Ungaria, Lituania, Letonia, Slovacia, Ucraina, Rusia si Turcia (colectionari, bloguri, cluburi de colectionari). Pe aceasta serie, cifrele sunt trecute sub brandul Turbo.

Limbile ar fi Engleza si Turca, toate modele sunt reale si nu apar concepte. Au fost defecte de tiparire si multe surprize au taiata partea de text de jos, mai multe maric si modele au greseli de genul:

  • BMV in loc de BMW;
  • apare brandul auto, nu si modelul: Ferrari, Lamborghini…;
  • apare modelul si nu apare marca: Camaro;
  • sunt incurcate modele de Audi Quattro cu Audi 100 si Audi 200;
  • sunt incurcate cifrele de cai putere cu viteza maxima;
  • Toyota Subra in loc de Supra.

Unele surse indica doar 10 persoane care au coletia completa de 1-50, unele surprize se vand cu $300 pe bucata si ar fi un colectionar din Vladivostok, care in 2007 ar fi platit 3.600 eur pentru 24 de surprize.

Surpriza pe care vrem sa o facem este sa afisam colectia mai jos, incluzand prima serie si ulterior a doua 51-120.

In acea perioada in care era in voga guma Turbo a celor de la Kent, accesul la informatie era greoi si redus. Rugamintea noastra este sa contribuiti cu orice informatie care poate ajuta acest articol.

Ceva mai recent (August 2022), doar un vanzator avea colectia 1-50 si cerea pe eBay $17.000 la vanzare.

1986 1987 TURBO 1-50 Chewing GUM Wrapper Insert Complete Full Set Collection 35Y

Colectia completa cu surprize pana la 120, o puteti vedea aici.