Select Page

Autor: Cristi de la CUBGarage

Am hotărât să povestesc un pic experiența mea și primul contact cu un Smart | Păreri Smart ForTwo

E Prima Dată Cand Am O Experiență Smart

Mașina chiar e cool. Mult mai cool decât pare. E cu totul o altă experiență să înțelegi mașina și diferite concepte ce stau la baza unor lucruri simple în ceea ce privește Smartul atunci când ai alaturi de tine proprietarul și mai ales un proprietar foarte pasionat de mașina lui.

Ideea e că atunci când faci un review, ca să rezonezi cu mașina respectivă, să o înțelegi și să testezi specificațiile și “chestiile” wow din documentația prealabilă, chiar trebuie să ai contact cu ea, cu mașina, măcar 2 zile. Asta dacă ești singur, deci nu ai alături un camarad precum Horea, care să îți explice în detaliu de ce e asta așa sau de ce e invers șamd. Aici mă refer la faptul că, de la întrebarea “de ce biluța aia neagră de la maneta ștergătorului de parbriz e neagră și dacă se poate schimba culoarea?” până la “cât ulei intră în cutia de viteze având în vedere faptul că este o cutie de viteze manuală robotizata?”.

Până să conduc și să vorbesc cu Horea, mașinuțele astea mi se păreau foarte Basic, comune și chiar din păcate un fel de “Matizuri”, deși clar nu se compară. Da știu ce e o blasfemie, dar am să explic contextul pentru afirmația mea.

De Ce Își Cumpără Oamenii Un Smart Fortwo?

Din ce am mai citit eu vizavi de Păreri Smart ForTwo… Marea majoritate a oamenilor care își cumpără un Smart vechi, le cumpără pentru că sunt ieftine, nu le întrețin absolut deloc, ajung într-o stare jalnică și se degradează (atât imaginea Smart, cât și mașina în sine). Mi-e cumva frică ca nu cumva Smartul să fie asociat unei anumite tipologii de șoferi pentru că ar fi păcat.

Exact așa cum, acum, cu Zafira se cară varză, mobilă, scule de șantier și altele, tot așa se poate degrada și imaginea unui Smart, cel putin in România. Ar fi păcat. Cumva, parcă se transformă în mașina oamenilor avari și nepăsători, odată cu scăderea prețurilor.

Citește mai multe despre Păreri Smart ForTwo second hand

E păcat pentru că în spatele scenei, există o comunitate foarte faină de oameni care chiar sunt pasionați și loiali brandului. Oameni care chiar apreciază și se documentează, se duc în concedii, participă la evenimente dedicate șamd. Ar fi o jignire pentru acești oameni să îi compari cu cei care, având un Smart vai-de-capul lui, se trag pe cavitatea anală pentru un amărât de schimb de ulei și de filtre. Las-o în colo, dom’le!

Cum A Fost Pentru Mine Această Experiență?

Acum trecând direct la impresiile mele despre mașină, am fost plăcut surprins, în primul rând de cât de simple sunt comenzile și de ce feeling fain de mașină a anilor 2000 îți dă W450 și W451. Adică nu te simți ca într-o mașină modernă, în care e plastic ieftin care scârțâie, fel de fel de display-uri și de opțiuni de care chiar nu ai nevoie și lista poate continua.

Nu, în Smart și aici mă refer la ForTwo prima și a doua generație (pentru că am avut norocul să le conduc pe ambele) sunt calitative la interior. Foarte calitative. Ai o senzație de “așa da”, așa trebuie să fie o mașină adevărată.

Păreri Smart ForTwo vs BMW I3. Acum o să fac o comparație cu o mașină modernă care seamănă ușor la interior cu Smart-ul și care îți dă senzația de spațiu ca la Smart și anume, BMW I3. Ca să fiu un pic răutăcios, consider că volanul la I3 chiar e inspirat de la Smart.

Smartul a fost cool încă de la început. Și BTW, volanul la I3 se ține mult mai prost în mână decât un volan de Smart 😎. Dar nu aici voiam să ajung.

Voiam să spun că plasticele din I3 sau materialul acela reciclat sau cum se numește îți dă o senzație atât de proastă, de fragilitate, de parcă mașina stă să pice. E doar părerea mea. Mult mai ok Smart-ul la interior.

Cum Se Simte La Volan Un Smart ForTwo

Mi-a plăcut mult cutia de viteze, chiar e faină. Cred că sunt printre puținii care au afirmat asta vreodată. Îmi place cum schimbă, îmi dă un vibe fain ca și cum aș conduce ceva agresiv și necontrolabil. Chiar e mișto experiența Smart ForTwo.

Îmi place mult spațiul interior. Îmi place mult propulsia, motorul amplasat în spate. Mașinuțele astea au pedigree de super car. Și chiar e fun să conduci un Smart. Sunt foarte curios cum sunt cele Brabus, că alea nu mai au pedigree, alea chiar le poți încadra la mini-super car și joaca în liga 1.

Ce m-a uimit la exterior și din punctul meu de vedere, merită să câștige campionatul, plasticul acela de la galeria de admisie la primul Smart, W450 e genial. Adică, cred că dacă aș fi avut eu mașina, nu aș fi știut întocmai la benzinărie, la ce pompă să staționez. E un element de design foarte mișto și parcă e păcat că la a doua generație, acest element a dispărut. Eh, asta e.

Concluzia Mea | Păreri Smart ForTwo

Oricum, Smart ForTwo prima generație și Smart Roadster, garantez că vor deveni mașini chiar de colecție și prețul lor în următorii 20 de ani va crește. Și abia atunci o să realizeze lumea ce mașini cool au trecut pe lângă ei și nici nu au realizat. Povestea asta s-a repetat de multe ori în istorie și aici mă refer la Mini Cooper prima generație, DS21, BMW ursuleț, VW T2, mașini care la vremea lor erau foarte comune, iar acum, trebuie să vinzi un apartament pentru a-ți putea cumpăra așa ceva.

Deci strangeți de pe acum două – trei – patru salarii și luati un Smart. Hehe

Sper că v-a plăcut cât de cât ce am scris eu aici și nu am plictisit; și să stați geană la “Despre Smarturi” pentru că vin articole în continuare.

Pe mine mă puteti urmări pe YouTube și pe Instagram, iar acest review in format video il puteti vedea aici. Numai bine!

Ai deja un Smart? Vrei sa stii mai multe Despre Smarturi?

Urmareste-ne pe Social Media