Select Page

Articolul este in lucru, este lung si greoi. Povestea este interesanta pentru fanii Smart si credem ca merita efortul.

Povestea nevoii unei mașini mici a inceput cu mult înainte ca Smart să producă prima mașină de serie în 1998.

Nicolas Hayek a venit de la Swatch și a vrut să construiască o mașină mică Swatch. Aceasta mașină avea două locuri, complet electrică, al cărui nume de Smart Fortwo îl poartă și astăzi.

Prima masina Smart – punerea in practică a ideii Fortwo

Pe parcursul a 5 ani, Nicolas a adunat tot ce era posibil, a scris despre concept și a plănuit mult pașii necesari. Aceasta a devenit acum trilogia poveștii inteligente. Prima parte este despre modul în care modelul mașinii lui Hayek a eșuat la Volkswagen.

Nicolas Hayek a fost cel care a făcut ca industria ceasurilor elvețiene să reînnoiască. Anterior, fusese zguduită de japonezi și pierduse cote mari de piață. Datorită lui, Swatch a devenit exemplul unei industrii europene care se confruntă cu un dinamism de neegalat prin reorientarea sa. Într-un interviu, el spune că produsul oferă ceea ce promite:

„Cea mai înaltă calitate, cel mai mic preț, provocare și satisfacție.”

Fiind un bun om de afaceri, știa că trebuie să facă ceva cu faima și numele actual.

Japonezii au inundat piața cu producția lor în masă și au făcut-o atât cu ceasuri, cât și cu mașini. Deci nu a fost chiar un salt mare. Se pare că Hayek trebuia să facă ceea ce făcuse anterior cu ceasurile; o prima masina smart.

Prin urmare, același motto pentru mașină pe care îl avea deja pentru ceasuri: cea mai bună calitate, cel mai mic preț, provocare și satisfacție. Cei care au avut Smart stiu cată satisfacție sau chiar distracție iți oferea masina ca aspect si condusul ei. In prezent multi posesori de Smart au masini relativ vechi si cu probleme, insă cei care au masini bine intretinute incă simt senzatia.

Potrivit propriei declarații, motivația lui Nicolas nu a fost doar de natură economică, ci era și entuziasmat de protecția mediului. Din acest motiv, exista și cerința ca acesta să fie ecologic.

De fapt, anterior lucrase ca consultant de dezvoltare pentru Volkswagen, Daimler Benz și Ford. Așa că, de fapt, știa foarte bine “în ce se bagă”. Pe de altă parte, a avut și destul de multe contacte, ceea ce cu siguranță i-a făcut mai ușor startul conceptului.

Primii pasi spre un producator pentru prima masina smart

Înainte ca Nicolas Hayek să cerceteze ce producător ar dori să-l sprijine, a vrut mai întâi să pună cap la cap un proiect care să poată fi demonstrat. Pentru a face acest lucru, a construit o nouă echipă de angajați Swatch, a preluat inventatorul ceasului Swatch și a construit în jurul lui o echipă de tineri deschisi spre non-conformism. Cu siguranță și pentru că erau atât de noi în acest domeniu, nici nu știau care sunt convențiile în această afacere.

Pe lângă dimensiunea mașinii, accentul s-a pus mai presus de toate pe grupul de propulsie electric. Ideea de a construi un vehicul cu tracțiune integrală a apărut relativ repede. Tracțiune pe patru roți datorită motoarelor butucului roții. Deși trebuie să se precizeze, de asemenea, că nu existau cu adevărat motoare-butuci de roată și mai multe roți cu motoare atașate la ele.

Ele făceau parte din masa neresortată, dar nu erau motoare cu butuc adecvate. Fiecare roată avea propriul motor, așa că era relativ ușor să ai ABS ca standard.

Denis Berdoz, coordonatorul diferitelor vehicule (director al transportului public in Elvetia) a spus ca totul a început în 1990. Până în 1991, oamenii vorbeau în principal despre mașini electrice. Ulterior, a început să vorbească despre o posibilă mașină hibridă, pentru că erau conștienți de limitările unui vehicul pur electric, ca o prima masina smart.

Primele prototipuri testate

Pe această bază au fost create primele prototipuri compuse. Cu alte cuvinte, vehicule de serie care au fost demontate și reconstruite cu sistemul de testare. Aceste prototipuri au fost testate cu succes pe un câmp de gheață din Biel și în frigul iernii în Suedia.

Tânăra echipă a vrut să arate lumii ce se poate face și să regândească totul dacă este posibil. O altă idee a fost să interzică volanul din mașină și să-l inlocuiasca cu un joystick. Hayek a considerat revoluționar acest sistemul auto-dezvoltat cu joystick. Acesta idee a fost oprita, acesta a fost sfârșitul acestui sistem de direcție. Au existat probleme legate de siguranță, deoarece acesta era efectiv un sistem drive-by-wire. Nu mai exista o conexiune mecanică de la tija de direcție la roți și, prin urmare, era dificil de protejat împotriva defecțiunilor electrice pe carosabil.

Cooperarea VW cu Swatch

Hayek știa și că nu poate monta singur o mașină. Știa totul despre ceasuri, dar aproape nimic despre mașini. Pe baza progreselor înregistrate, el a decis că acum este momentul să arate producătorilor de automobile cunoscuti ce au până acum, astfel încât să găsească un partener de cooperare.

S-a trezit repede la VW, au făcut mașina pentru oameni și asta era cam exact ceea ce voia să facă. Volkswagen însuși era entuziasmat de ideile și pasiunea lui. În special, CEO-ul VW de atunci, Carl Hahn, a găsit tot conceptul foarte interesant.

La începutul acestei cooperări, cele două companii trebuiau reunite. Germanii au trebuit să învețe că proiectul a fost în primul rând despre mentalitatea Swatch, iar Swatch a trebuit să învețe că VW are deja experiență în construirea de mașini și că unele drepturi de veto sunt, prin urmare, destul de justificate pentru prima masina smart.

Pe vremea când era încă problema cu ce producător va funcționa, fiecare producător dorea să facă publicitate unei mașini pe care o putea transforma. La VW, Chico i-au făcut reclamă lui Hayek. Dar a intrat imediat în modul de apărare când a auzit „mașină clasică”. În opinia sa, clientul se aștepta la ceva ieșit din comun. „Dacă e tradițional, atunci nu e din Swatch” a fost motto-ul său personal.

Ce trebuia sa indeplineasca o masina smart?

O reală provocare a fost prețul. Mașina planificată ar trebui să fie ecologică, de bună calitate și totuși să coste doar 7.000 de franci elvețieni. Cu siguranță a fost un obiectiv ambițios, dar mai târziu, în interviuri, toți cei implicați au spus că sunt cu siguranță pe drumul cel bun.

Apropo de interviuri, este foarte interesant câte limbi vorbea Hayek. Cel puțin o dată germană, engleză și franceză. Cred că nu numai caracterul și ambiția lui l-au adus atât de departe în carieră, ci și că putea vorbi cele mai comune limbi din Europa și a putut să cunoască atât de mulți parteneri de afaceri cu limba lor maternă.

Pe parcursul cooperării, cei doi parteneri de cooperare și-au dat seama și că de fapt nu sunt atât de diferiți. Desigur, a existat încă bariera lingvistică pentru angajați. Cei de la Swatch vorbeau în principal franceză și cei de la VW, desigur, germană. Dar a fost și plăcut să vezi că poți să faci schimb de idei atunci când ai ceva important de spus. În plus, mulți dintre cei din Swatch au mers la cursul de limba germană după muncă. Ei au continuat să se concentreze asupra sistemului de tracțiune integrală și probabil că au recunoscut deja ceea ce știm astăzi de la mașinile noastre electrice de serie: salturi cuantice sunt posibile cu motorul electric, iar tracțiunea îmbunătățită este practic doar un bonus la toate acestea.

Sistemul de tracțiune pe patru roți pentru prima masina smart a fost testat în continuare în 1992, de data aceasta în Suedia. Prototipul care a rezultat din cooperare avea deja o tracțiune mai bună decât un VW Golf cu motorul puternic VR6 și tracțiune integrală. În ciuda diferenţialului său cu alunecare limitată şi a tuturor celorlalte trucuri pe care acest Golf de ultimă generaţie le avea la acea vreme. Aceste succese sunt probabil motivul pentru care VW a fost la fel de interesat de subiect ca Swatch. Cred că si dacă nu ar ieși nimic din modelul de mașină, VW s-ar fi gândit cu siguranță ce să facă cu un astfel de motor.

Conceptul si legatura cu mediul

Ideile lui Hayek erau auzite de un public tot mai mare, era la apogeu și părerea lui era solicitată. La Conferința Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare, el a făcut următorul apel: „Ca lideri de opinie influenți, trebuie să conduceți lupta. Pentru a remodela societatea noastră și modul în care trăim. Acest proiect nu ar trebui să fie un simplu gest de protecție a mediului. Este nevoie de consiliere și ajutor financiar. Avem nevoie de acțiune. Avem nevoie de noi modele de mentalitate. Noi structuri sociale. Noi obiective și noi produse.”

Într-un interviu ulterior, Hayek a declarat cu mândrie: „Secretarul General al ONU pentru Mediu mi-a făcut un mare cadou aplaudându-mă. În sala mare și în fața Adunării Generale a ONU. Și a spus: „Va construi prima mașină ecologică .’ A vorbit despre modelul Car. Și apoi a spus că speră că oamenii din sală nu vor crede că este vorba de o reclama. Hayek a fost capabil să motiveze oamenii, a fost un strateg excelent și asta l-a dus până aici. Mai întâi în industria ceasurilor și mai târziu cu mașina lui.

În același timp, însă, a început să observe că ținta de 7.000 de franci nu era fezabilă. Pe plan intern, acum se vorbește despre un vehicul care va costa 14.000 de franci, de două ori mai mult. Cooperarea a avut primul studiu de proiectare. Aceasta avea și o siglă care era o combinație a logo-ului SMH al modelului VW și al Swatch-ului.

În august 1993, Swatch Hybrid și sistemul de acționare a vehiculelor electrice Swatch au fost testate pe un șantier din Wolfsburg și prezentate conducerii. „Șaizeci de oameni au aplaudat și a fost clar să vedem că mașina are potențial”, au spus ulterior angajații Swatch.

Momentul schimbarii la VW

Din pacate era prea tarziu. Aveau un prieten bun si un sustinator la VW în domnul Carl Hahn. Dar când acesta a fost inlocuit cu dr. Piëch, lucrurile s-au schimbat. Dr. Piëch nu s-a gândit prea mult la acest proiect și si-a spus opinia negativa despre el. Părerea lui a fost clară, el însuși este un dezvoltator foarte bun, nu are nevoie de marketing nou, nici un concept nou și știe să construiască mașini mici. În plus, un alt motiv întemeiat împotriva cooperării cu VW ar fi putut fi faptul că dr. Piëch însuși avea o personalitate puternică ca domnul Hayek.

Pe lângă toate acestea, este, însă, important să precizăm că VW nu mergea deosebit de bine la momentul respectiv și trebuia să vedem unde se puteau economisi costuri, așa că acesta a fost sfârșitul visului unui model de mașină VW.

Mașina Swatch, prima masina smart, merge mai departe

A fost un eșec major, mai ales că decizia VW a venit ca o surpriză. Consecințele s-au simțit rapid. Jumătate din echipa de la Swatch a fost concediată. Una peste alta, a fost o perioadă tulburata. Pe de o parte, totul trebuia încheiat cu VW, iar Swatch trebuia să cumpere 50% din actiunile pentru concept de la VW. Pe de altă parte, alti producători auto au venit și s-au oferit sa colaboreze. Totuși, în ciuda turbulențelor, Hayek a ramas increzator in proiect. El știa că are un proiect important și avea prototipuri funcționale pentru a-l susține.

După discuții cu toți producătorii de automobile posibili, se contura o colaborare cu Daimler Benz. Ceea ce l-a atras cel mai mult pe Hayek a fost faptul că aveau deja un proiect similar în derulare și aceleași obiective ca și Swatch: un vehicul cu două locuri, cu spațiu pentru două baxuri de apă minerala in portbagaj și dimensiunile perfecte pentru o astfel de masina.

Mai jos se poate vedea un video cu munca celor de la Mercedes in incercarile lor precedente de a construi o masina mica de oras: