Select Page

Autor: Alexandru

Problema ambreiere la Smart 0.8 CDI. O problema intalnita la Smart Fortwo e atunci cand se aprind in bord concomitent martorul Check Engine si martorul de Controlul al Tractiunii.

Martori Bord Smart Fortwo

Masina intra si schimba normal vitezele, dar smuceste uneori, iar la pornirea de pe loc aduce aminte de prima pornire de pe loc facuta ca sofer (pornire cu 2-3 smucituri).

Problema Ambreiaj Smart Fortwo

Diagnosticand problema cu Star-ul, a dat defecte multiple: la EDG (calculatorul de motor si cutie de viteze) si pana la ESP. Dintre defectele aparute se numara:

  • pe EDG (N3/9) – senzor turatie de viteza cutie L2
  • senzor pozitie treapta de viteza B43
  • senzor presiune turbo B28 (!)
  • pe ESP (de fapt calculatorul de ESP N47-5) – senzor turatie roata .

‘Rumegand’ problema am parcurs 5km, motorul s-a incalzit si smucind inca o data (fapt care ma scos din meditatie), observ ca indicatorii luminosi s-au stins, iar masina a inceput sa mearga de parca nimic nu s-a intamplat.

Te intrebai ce siguranta ofera un Smart in caz de accident?

Am mai parcurs inca 10 +  10km fara vreun martor aprins sau altceva, totul a decurs normal .

Am rediagnosticat pe moment si toate codurile de eroare erau nu mai stocate, adica au fost active candva. Ok, am crezut ca a intrat in confuzie sistemul informatic si acum si-a revenit.

O intrebare nu-mi dadea pace. Ce se intamplase?

A doua zi dimineata, la prima pornire deja martorii luminosi erau prezenti. Si tot asa, cu smucituri. Si tot cand am urcat si s-a incazit motorul la temperatura de functionare o ultima smucitura si totul a revenit la normal – imediat am realizat ca e o problema cu un calculator. Am diagnosticat masina si din nou aceleasi defecte. Am facut o analogie cu un bec – acesta nu poate sa se arda, iar a doua zi sa lumineze fara sa-i faci nimic.

Ce parere are un Vlogger la prima experienta cu Smart?

Concluzie: contacte proaste sau soft cu probleme.

Am demontat EDG-ul de pe carcasa filtrului de aer cu T20.

EDG Smart Fortwo

L-am deshis cu T15 si am refacut lipiturile din el.

Dupa recositorirea cu fludor de 0,3 a tuturor terminalelor THT, am uns garniturile de etansare cu un strat consistent de silicon auto (poate fi si silicon sanitar, important e sa etanseze la fix).

Mufa scurta EDG Smart ForTwo

Apoi am montat totul la loc, iar pe contacte am dat cu spray electronic de la Liqui Moly.

Mufa lunga EDG Smart ForTwo

Niciun bec aprins dupa asta, am facut si 2 drumuri de test, 1km dus si 1km intors, intre ele a fost o pauza, totul e in regula.

Aceasta a fost o varianta de – problema ambreiaj smart fortwo – si va dati seama ca pot fi si alte cauze. Acteptam sa ne scrieti si sa vedem daca gasim o solutie pentru problema voastra. Alexandru are mai multa experienta si e posibil sa va fie de ajutor.