Select Page

Bec Faza Scurta H7 Smart Fortwo

“Salut. Smartul meu din 2005, ForTwo CDI, arata ca si Mo, vede cu un singur ochi pe faza scurta. Faza scurta pe dreapta nu merge de saptamani bune.

Mi-am facut timp, am descoperit mufa spre H7 partial topita si am schimbat-o. Lumina tot nu am.

Apoi facand multe probe am vazut ca nu vine curent la intrarea in far pe firele de faza scurta, deci nu in far e problema. Aveti idee unde sa mai verific? Intrebarea a fost pusa pe Smart Club Romania.”

Au inceput sa vina raspunsuri:

1. In modulul SAM de deasupra pedalelor este o mufa de culoare maro si e posibil sa aiba probleme acolo (Flavius Panaite);

2. Sa se verifice modulul SAM si a se vedea daca sunt probleme acolo (Mihai Mocian).

 

In cazul de mai sus se vede o problema des intalnita, e vorba despre mufa maro care poate fi deteriorata, evident are contact slab. In acel caz e nevoie de schimbarea mufei, verificarea firelor si a papucilor de contact.

In cazul nostru a fost vorba despre pinii de pe placa electronica si acestia au fost relipiti. Se poate ajunge la nevoia de a reface circuitele electronice in cazul in care aceastea sunt avansat intrerupte.

mufa-maro-modul-sam-smart-fortwo

Ca o completare, daca era vorba despre ambele becuri care nu ar mai fi functionat pe faza scurta, se pot verifica sigurantele la tabloul de sigurante al Smartului. La pozitia cu numarul 5, este o siguranta de 7,5 Amperi, responsabila de: faza scurta, faza lunga, proiectoare ceata fata, stopuri si bec marsarier. In a doua imagine de mai sus se vede si insiruirea sigurantelor.

Daca aveti completari, cazuri asemanatoare, asteptam cu interes sa ne scrieti sau sa adaugati comentarii in partea de jos. Speram sa va fie de folos aceasta postare.

Completare de la Alexandru

Desi completarea se afla si in comentarii, va aparea si aici pentru a fi mai usor de gasit. ”Smart Fortwo facelift are o problema din fabricatie: conectorul N11-3 (acela maro din poza de mai sus) – se arde! Aceasi problema, dar in alt stil e si pe Megane 2, care foloseste acelasi conector. Cod conector 211PC122S0017 de la Aptiv, se gaseste la Mouser cu 8,81 lei la care se adauga transportul ~100 lei … oricum, conectorul e fara pini (numai plasticul). In schimb are chinezu’ ceva pe Aliexpress. O alta sursa de cumparare a mufei e aici.

Desi fazele sunt impartite (faza lunga dreapta pe un fir, faza lunga stanga pe alt fir, faza scurta dreapta al 3-lea fir, faza scurta stanga al patrulea fir) tot se arde .

Alta problema o reprezinta patrunderea apei in SAM -urmele albe de pe placa (ultima poza) sunt cauzate de apa… umiditatea din aer se condenseaza pe fire si se scurge in calculator de-a lungul firelor. Cand e soare si cald nu e o problema, iarna mai ales e problema – te urci in masina cu zapada pe talpi… zapada se topeste la interior si ajunge baltoace de apa (daca ai covorase de cauciuc) sau se imbiba in mocheta si iese numai la vara!”