Moto cositoare Ruris DAC 777K Review cu Pareri
Este destul de dificil sa gasesti un review bun la moto costoare Ruris Dak 777k, dar si la multe alte produse. Deja multe review-uri sunt sponsorizate si parerile sunt mai greu de luat in seama.
Acest articol este in lucru si periodic vom aduce completari. Daca ai intrebari, nu ezita sa le pui in comentarii. Va mai pot oferi poze reale, chiar nu am facut suficiente, insa voi mai adauga.
Am cumparat aceasta cositoare in anul 2020 si atunci a costat 2.300 lei. La vremea respectiva, a fost cea mai ieftina moto cositiare de acest gen si speram sa fie buna pentru terenul meu de 3.000 de metri patrati. Coletul a fost greu, avea peste 60kg. Montajul a fost destul de dificil pentru un necunoscator, a durat cateva ore si atentie la detalii, cu manualul in mana.
Am avut surpriza placuta sa fie ulei in motor, desi in manual scria ca nu are. Am avut inspiratia sa verific si uleiul de transmisie si nu avea… asa ca am facut eu alimentarea cu ulei de transmisie. Daca nu eram atent la lipsa uleiului de transmisie, puteam strica mecanismele si aceasta problema nu este acoperita de garantie, fiind o sarcina obligatorie trecuta in manual.
Reglajele prin cabluri mi se pareau dificile si neavand acest tip de clabluri decat la bicicleta, mi se parea ca toate acele reglaje cu filete si piulite, sunt cam ieftine. In cele din urma am reusit sa le reglez. Ele merg spre a pune in miscare tractiunea rotilor si a cositoarei, plus al doilea cablu care porneste cutitele de taiere a ierbii. Ele se afla pe manaerul stang dupa cum se poate vedea si in imagine, unul sus si unul jos, iar cu mana stanga le tii stranse pe ambele. ”Ca o paranteza si este valabil pentru multe cositoare, aceasta strangere a manerelor este un efort mare daca ai de lucru cu orele. Am patit sa imi blochez partial un tendon al unui deget de la mana stanga si am avut probleme cativa ani dupa, adica si in 2024 cand am cosit cu o cositoare Honda, am resimtit acel tendon. Nu stiu ce sfat sa va dau, dar aveti grija pentru ca sanatatea e mai importanta decat cositul.”
Motivul achizitiei motocositoarei
Eu ajungeam o data la cateva saptamani la aceasta gradina si dupa cum se stie, in perioada lunilor mai, iunie si iulie, iarba creste cu un ritm foarte rapid. La aceasta suprafata, costul unei persoane pentru o tura de cosit manual era de 300 lei + costuri de mancare si dura cam o zi intreaga si uneori doua zile. Fiind iarba mare, cosita rar, imi doream o masinarie care sa grabeasca procesul de cosire si sa scada efortul depus.
Din toate cositoarele testate de mine, adica cele pe care le tii in spate cu fir (am o Makita UR3501) si cu disc, apoi cele electrice sau pe benzina cu patru roti si cu acea elice care aspira iarba, consider ca acest tip de cositoare cu cutite este cel mai rapid pentru iarba mare si dificila.
Avantaje motocoasa cu cutite
- Aceste roti pe tipul asta de cositoare sunt mai mari, au creste asemanatoare cu cele de pe tractoare si tractiunea este mult mai buna decat la cositoarele cu 4 roti pentru gazon, asa cum vedeti in imaginea de mai sus. Impotmolirile sunt mai rare, la panta mai mare unde poate patina.
- Pentru iarba mare, este cea mai rapida varianta de cositoare si daca doriti ceva mai profi, sunt marci de cositoare de calitate medie sau premium, cu costuri care se invart la 1000 – 2000 EUR. Vad ca ceva si mai rapid, doar in tractorase sau tractoare.
- Taie iarba si de 1.5 metri – 1.8 metri, am patit asta in 2022 si 2024.
- Merge destul de bine si pe teren umed sau ploaie, fata de alte cositoare care au probleme si depuneri pe diverse parti.
- Daca ai musuroaie, le taie mai bine ca alte tipuri de cositoare si mai ales daca este solul putin umed, merge “ca prin branza”, practic ajutandu-te si cu acest lucru: eliminarea musuroaielor.
- Se blocheaza mai putin decat alte tipuri de cositoare si practic se blocheaza in crengi mai groase ca un deget, copacei mai grosi ca un deget, poate in musuroaie daca sunt mari si formate in pamant foarte uscat si tare, sau obstacole mai serioase (cuie, sarme groase…).
- Daca doresti sa folosesti iarba pentru animale, este buna, nu este maruntita la fel ca si la cositoarele din imaginea de mai sus.
Dezavantaje moto cositoare cu cutite
- Cositoarea are niste patine pe partea fata si acele patine din plastic nu sunt foarte eficiente, practic partea fata se taraste pe ele si incetinesc inaintarea. Din acest motiv pot spune ca am tunat cositoarea pentru ca am montat niste roti pe fata si de atunci ma descurc mai usor. Voi reveni cu detalii.
- Uleiul de transmisie iese mereu cu span si pentru detalii poti vedea mai jos partea cu revizii.
- Acest tip de cositoare nu aduna iarba, ci o lasa pe jos, iar forma seamana usor cu o brazda de iarba lasata de cositul clasic cu coasa.
- Este mai greu sa cosesti uniform si fin cu aceste cutite, este practic mai indicata pentru munca grea si mai putin pentru lucrare de finete.
Experiente avute
1. Am avut pana de cauciuc
De fapt am avut pana la camera de cauciuc. Va recomand sa verificati presiunea din roti, este vorba de stilul vechi de cauciuc si camera. Nu mai stiu exact care este presiunea recomandata, eu pun intre 2 si 2.5 atmosfere. Daca rotile sunt moi, avand si tractiune pe ele, ajungeti sa taiati camera in zona valvei. Am gasit o camera si am inlocuit-o si de atunci verific presiunea si nu am mai avut probleme.
2. S-a rupt cureaua care angreneaza cutitele de taiere a ierbii
De fiecare data cand suprasoliciti cutitele, pui o presiune suplimentara pe aceasta curea. Cand apar suprasolicitarile? Cand dai de un musuroi prin iarba, si uneori nu il vezi decat tarziu, daca dai de copacei tineri care sunt mai grosi decat un deget, de crengi si de alte posibile obstacole care se pot prinde la cutite.
Am luat cureaua veche originala, am masurat-o si am cumparat o curea Continental, am dat vreo 4-5 EUR pe ea si intr-adevar se vede si simte calitatea. Dupa schimbare, cositoarea a mers mai bine, cureaua avand o aderenta mai buna pe fulii, avand o elasticitate mai redusa, fiind si mai rezistenta. Astfel ca procesul de cosire este mai bun, rapid si doar daca dai de un obstacol serios sau faci abuz de cositoare, mai auzi aces scartait al curelei pe fulii si blocajul cutitelor.
3. Revizii
Eu fac reviziile mai repede decat cere manualul (12 ore de functionare), altfel ca la 8-10 ore de functionare o verific si ii schimb uleiurile. Am surpriza placuta ca uleiul de motor sa arate bine. Dupa prima revizie am vazut putin span metalic in ulei, dar apoi vine un ulei curat. Folosesc doar ulei original 4T, insa sunt curios de experiente si cu alte tipuri de ulei.
Nu acelasi lucru in pot spune despre uleiul de transmisie. La fiecare revizie, demontez roata dreapta si schimb si uleiul de transmisie cu ulei original. Spre dezamagirea mea, la fiecare schimb observ cantitate serioasa de span, particule metalice in ulei. Nu pot sa imi explic decat faptul ca procesul de fabricatie si materialele folosite, sunt de calitate slaba. Inca nu am avut probleme si blocaje de transmisie si raman ferm pe schimburile de ulei.
0 Comments