Select Page
E o reparatie facuta pe un Smart Fortwo 450 diesel Euro 3. Conform istoricului din baza de date Daimler Benz, in toba are inclus si filtru de particule (are si o rechemare in service pentru schimbul filtrului de particule).

Ceea ce difera fata de alte masini este faptul ca nu are acel suport metalic de pe mijloc, care coboara pana sub diferential. Singurele prinderi sunt teava de intrare si colier pe teava de iesire din toba.

Accesul la toba se face prin demontarea barii spate pentru care e nevoie de un un Torx T25 si desfacerea celor 7 suruburi (2 pe varful aripilor spate, 3 pe partea superioara langa portbagaj si 2 dedesupt).

Cele doua probleme ale tobei

Prima problema era o fisura chiar la intrarea de la teava la gura de intrare in toba(vezi in poza de mai jos). Desi mai multi sudori spun ca nu se poate suda si ca materialul nu rezista, cu o sudura buna tine minim 6 luni sau 1 an (din experienta mai multor suduri).

Cat costa sudura? Cam 20 lei.

Cea de-a doua problema era in partea de jos a tobei unde se unesc cele doua panouri de tabla pe toata lungimea tobei. Pe aproximativ 20 cm imbinarea nu era buna si se vedea innegrita zona prin care o parte din gaze scapau.

Am folosit o pasta de esapamente care se poate vedea in stanga imaginii de mai jos (20 lei) si care rezista la 1.500 grade (e si pentru benzina si pentru diesel).

Am folosit si coliere metalice care se pot gasi in orice magazin de scule si materiale de constructii. Trebuie sa aiba neaparat un material rezistent, sunt si coliere ieftine si slabe.

Am despicat partea de jos a tobei cat sa pot curata cu o perie de sarma toata suprafata de imbinare intre cele doua panouri de tabla. Ulterior am aplicat pasta si pe canal si pe partea de exterior.

Am prins colierele si le-am strans, apoi am readaugat pasta ca stratul sa fie mai gros si sa acopere mai bine. Am pus si banda ca prin aplicarea colierelor sa nu indepartez pasta.

Dupa terminare, am lasat masina pornita, mergand la relanti 40 de minute (producatorii de paste spun ca ar trebui cam 30 minute); fluxul de aer nu e mare si prin incalzirea tobei se usuca si pasta.

Am circulat cu masina cam 30 km in urmatoarea zi si am observat mici scapari de aer. Am adaugat pasta acoperind fisurile si inca un strat uniform pe toata suprafata si dupa 1000 km inca nu vad sa fie probleme.

De ce am ales sa fac toata operatiunea? E greu sa gasesti o toba second in stare buna, iar multe din ele au un defect. O toba second costa intre 200 si 500 lei.

M-am gandit si la varianta de toba noua, insa pretul cel mai mic gasit a fost de 1.500 lei pe marca Eberspacher (e producatorul si pentru toba originala) cu codul EBE 23.297.25.

Ca o completare facuta ulterior: am cerut oferta unui service specializat pe esapamente auto si toba after market puteti gasi la 350 lei fara catalizator si la 700 lei cu catalizator. E o oferta orientativa. Unul din Smarturile noastre diesel a fost echipat cu o toba noua fara catalizator la pretul de 350 lei cu montaj inclus. In cateva luni va expira ITP-ul si suntem curiosi care va fi rezultatul testului de gaze.

Alegerea de reparatie sau schimbare e alegerea fiecaruia. Pentru idei sau variante alternative, contactati-ne aici.

Ai deja un Smart? Vrei sa stii mai multe Despre Smarturi?

Urmareste-ne pe Social Media

Copy link
Powered by Social Snap