Select Page

Cum mi-am dat seama ca e o problema de alternator?

De aproape un an de zile, intensitatea luminilor a inceput sa varieze tot mai mult, iar cu timpul chiar si turatia de relati varia.

Ca sa ma asigur am facut un test cu Star si acolo se vedea ca incarcarea varia undeva la 13,2-13,6 V; am facut si un test cu un aparat de masura si aceasta a confirmat aceleasi valori de slaba incarcare. Daca mai amanam reparatia, aveam sanse mari sa termin bateria masinii.

Ca sa incep lucrarea, am avut nevoie de o trusa de tubulare (trusa de 1/2, 1/4), trusa de tubulare E-Torx, surubelnite si doua cricuri.

 

Am demontat roata din spate dreapta a masinii. Mai jos se poate vedea carenajul care e prins in 3 piulite care se desfac cu tubulara de 8. Scoaterea carenajului din spatele telescopului e mai dificila.
Curelele au o aparatoare din plastic dupa cum se vede mai jos. Aceasta e prinsa in 2 dopuri de plastic si acelea se pot scoate cu o surubelnita dreapta prin fortarea in jos. Apoi acest capac se scoate usor.
Imaginea de mai jos contine cele doua dopuri din plastic.
Imaginea de mai jos arata capacul din plastic.
Deja se poate vedea bine alternatorul. In partea de jos are surubul de la care se poate regla intinderea curelei. Am intalnit piulita care se demonteaza cu tubulare de 14 sau 16.
Dupa scoaterea piulitei, altenatorul se apleaca pentru scoaterea curelei. In imaginea de jos stanga e acea piulita.

Alternatorul e prins si in partea de sus, iar acolo surubul se demonteaza tot cu tubulara de 16. E un surub lung care se poate vedea in imaginea de jos pe mijloc. In partea opusa este o piulita patrata.

In partea dreapta a imaginii de mai jos se vede cum se demonteaza si acel suport metalic cu tubulare E-Torx.

In acest moment alternatorul e aproape liber (dar nu este suficient spatiu pentru a fi scos afara), se mai demonteaza si acel stabilizator din imaginea de mai jos, tot cu o tubulara.
Spatiul este inca mic, asa ca se demonteaza din partea de jos si telescopul cu o tubulara E-Torx de 14 si tinand contra cu o cheie de 17. Prin scoaterea surubului de pe telescop, puntea coboara, asa ca e recomandat sa fie folosit un al doilea cric care sa sustina greutatea puntii.
E suficient spatiu pentru a putea fi scos alternatorul, dar el se mai tine in firele din spate. Primul lucru care trebuie facut este sa se ia bornele de pe bateria masinii. Apoi cu o tubulara de 10 se vor demonta cele 2 fire groase (rosu si negru), apoi se va scoate mufa neagra. Spatiul este foarte mic, e nevoie de multa rabdare si acces de sub masina. In spatele firelor, in imaginea de mai jos se poate vedea si tamponul central (fata) al motorului.
In cazul acestui alternator problema venea de la regulatorul de tensiune Bosch, se vede si pe periile acestuia. Codul acestui regulator Bosch este F 00M 144 137. Costul lui trebuie sa fie in jur de 150 lei cu TVA.
Se putea observa ca si axul alternatorului avea o bataie. Nu am vrut sa risc sa mai apara si alte probleme, asa ca am optat sa cumpar un alternator nou cu piesa veche la schimb. In plus, manopera nu este usoara si necesita 3-5 ore ca amator (cam 1 ora pentru un service), asa ca nu imi doream sa mai fac o data toata operatiunea.
Pretul pentru un alternator nou (de fapt este reconditionat in fabrica) Bosch cu codul 0 124 225 020 este de 700-900 lei cu TVA inclus si cu piesa veche la schimb. De obicei piesa veche e evaluata la 280-300 lei daca este in stare buna. Fara piesa veche, pretului alternatorului i se adauga acest cost de schimb.
Cele mai intalnite probleme care mai puteau fi, erau legate de rotorul alternatorului, acesta costand cam 250 lei si are cod Bosch F 00M 110 110. Urmeaza rulmentul Bosch F 00M 990 405 care costa cam 30 lei. Puteti incerca sa schimbati aceste componente daca stiti pasii, sau puteti merge la un electrician. Oricum, daca mergeti cu alternatorul demontat, deja aveti o economie pentru manopera.

Ai deja un Smart? Vrei sa stii mai multe Despre Smarturi?

Urmareste-ne pe Social Media

Copy link
Powered by Social Snap