Select Page

Autor: Alexandru

1. Extragere suruburi deteriorate de la planetara

Unul din proprietarii anteriori a folosit o cheie nepotrivita asupra suruburilor planetarelor. A folosit-o insistent de a reusit sa rotunjeasca acel cap de prindere al surubului.

Asta s-a intamplat la ambele roti… om insistent sau altfel spus, roman mester la toate, care le stie el pe toate si se baga si unde nu stie, ca doar nu e stiinta de rachete! Orgoliul e la cote maxime ca daca-si facea ‘temele’ ii cadea oaresce.

Surub Tambur Smart ForTwo

Bun, asta e situatia si trebuie cumva desfacute acele suruburi (pentru a schimba ambreiajul de exemplu).

Ai vrea sa stii ce caracteristici are bateria pe Smart?

Am avut 2 variante: sa apelez la un atelier specializat sau sa ‘rezolv ‘ eu. Am apelat la a doua varianta. Aceste masini au trecut de prima tinerete si trebuie acordata atentie, iar la un atelier se face totul profesional (mai mult sau mai putin Made in Romania) si tocmai nu doresc sa mai platesc cat o jumatate de masina pentru piesele deteriorate total, in procesul de extragere a suruburilor.

In concluzie, am sudat o piulita M30 pe fiecare surub, cu grija. Am tinut piulita pe pozitie cu ajutorul clestelui de masa.

Dupa ce am topit care un electrod in fiecare piulita, am asteptat un moment pentru ca temperaturile sa se echilibreze si cu ajutorul cheii tubulare de 30 am desfacut surubul.

Extragere Piulita blocata tambur Smart Fortwo

Ulterior am inlocuit acele suruburi cu suruburi originale de Smart (poate ne ajutati voi cu acest cod de piesa pentru suruburi de planetara).

Sunt niste suruburi speciale cu pas fin, saiba integrata si cap de prindere bihexagonal de 21mm. Se poate prinde perfect si cu 13/16 AF imperial, dar numai cine are asa ceva. Am mai intalnit si suruburi cu cap de 18mm sau de 20mm!

Vezi ce capace si modele de jante sunt pe Smart

Tubulara de 21mm bihexagonala am cumparat-o cu 4 lei, dar cu ceva ani in urma…

Cu suruburile de planetara pe care s-au sudat in acest fel piulite, NU se poate circula deoarece piulita se poate desprinde in mers si gaureste cam tot ce intalneste in cale; nimeni nu risca pentru un surub incat sa se aleaga cu dosar penal.

2.Schimbare semering planetara Smart Fortwo 450 1998-2007

Una din cauzele frecvente de pierderi de ulei (pete in parcare, in caz extrem defectarea cutiei de viteze) e un semering de planetara defect care ‘plange’ (are scurgeri).

Acest lucru se evidentiaza prin petele de ulei din parcare si/sau prin zona de iesirea a planetarei din cutia de viteza manjita cu ulei.

Schimbare de bujii pe Smart 451 benzina

In acest caz trebuie schimbat semeringul de planetara.

Pentru asta, in primul rand trebuie scoasa planetara. Se da jos roata, se introduce un cric sub tubul DeDion in drepul telescopului si se tensioneaza usor, se desface telescopul si tija Panhard. Dupa ce toate acestea sunt indeplinite, se muta cricul sub cutia de viteze in partea unde e semeringul de inlocuit si se ridica – in acest fel nu mai e nevoie sa golim uleiul din cutia de viteze.

Se extrage planetara, intai se scoate din partea rotii si apoi se trage afara din cutia de viteze cu ajutorul unui levier. Daca tot e planetara afara, la mana, se verifica si curata inelul de ABS, burdufurile planetarei si se poate curata integral si revopsi avand grija sa izolam burdufurile – vopseaua deterioreaza cauciucul… inelul de ABS se poate vopsi dupa ce e bine curatat; vopseaua nu influenteaza functionarea corecta.

Vezi cum se desfasura cel mai mare eveniment dedicat Smarturilor

Acum semeringul e expus si se extrage cu ajutorul unui levier (schimbare semering planetara Smart):

Montarea la loc e in ordinea inversa demontarii.

Semeringul are codul Q0000460V000000000 si e bine sa fie pe original, pentru ca cele Ater Market nu au aceleasi caracteristici.

Autor: Alexandru (poate face aceasta lucrare in Cluj-Napoca)