Telescop spate Smart Fortwo 451

Incep cu telescopul spate la un Smart Fortwo 451. Se demonteaza roata, se scot cele 3 clipsuri de plastic cu o surubelnita si cele 3 piulite care tin carenajul aripii. Pentru piulite e nevoie de tubulara de 10″. Se scoate carenajul si urmeaza partea de sus a telescopului.

Cu o cheie de 17″ se desface piulita din capul telescopului, iar cu imbus se tine contra pentru a evita invartirea in gos a axului de telescop. In partea de jos a telescopului se scoate clipsul si apoi se scoate protectia surubului care tine telescopul in pozitie. Cu o tubulara E-torx de 16 se desface acel surub lung si se elibereaza telescopul.

Noul telescop se completeza cu partea de cauciuc crem/bej, apoi protectia cu burduf, apoi cilindrul metalic, dupa care telescopul se pune in locas pe bratul masinii. Se prinde surubul de jos si protectia acestuia cu clips. Se prinde bucsa neagra si saiba apoi se pune piulita din capul telescopului. Se strange cu contra piulita, apoi se remonteaza carenajul si elementele de prindere.

Telescop sau arc fata Smart Fortwo 450

Se demonteaza roata fata dupa care e nevoie de chei tubulare si chei E-torx. Se desfac cele 2 suruburi din imaginea de jos cu E16, se scoate capacul din centrul discului cu o surubelnita si apoi surubul lung din centru cu E14/E16. In acest fel se elibereaza bratul cu arcul si telescopul.

Partea de sus a telescopului se vede daca se deschide grilajul de sub parbriz. In cazul fericit prin acel orificiu se poate introduce tubulara de 21 iar pe dedesupt axul telescopului poate fi prins cu un dispozitiv special original Smart. Sunt si alte dispozitive asemanatoare din metal sau lemn si toate au rolul de a nu zgaria axului telescopului si a evita eventuale probleme de scurgeri sau indoire a telescopului.
Cealalta varianta de desfacere a partii de sus implica demontarea fetei masinii si obtinerea de spatiu pentru scule. Asa se poate folosi si o cheie fixa de 21 si un Torx pe interiorul varfului de ax pentru contra. De cele mai multe ori forma torx va ceda in capul telescopului si atunci contra nu mai poate fi tinuta decat cu prinderea de jos a axului.
Pentru ultima etapa e necesar sa aveti prese pentru arc si sa tineti minte ordinea elementelorde montare la arc, telescop, rulment de telescop si restul de piese de pe acest brat. Mai jos e o imagine cu elementele componente de pe acest brat.
Referinte: YouTube, Smart Parts.

Do you have a Smart car? Do you want to get closer to the Smart Community?

Follow us on Social Media!