Deja sunt tari in care autoritatile ofera tot mai multe facilitati pentru autoturismele electrice.
In tara noastra se ofera o suma de bani pentru achizitia unui autoturism electric nou si probabil vor fi luatre si alte masuri de incurajare.
In zona scandinava lucrurile au evoluat mai mult, deja cei care au ales propulsia electrica avand multe avantaje: pot circula pe benzile de transport in comun, au incarcari gratuite, au taxe sau impozite reduse sau eliminate, acces suplimentar in zone centrale ale oraselor, parcari gratuite si alte avantaje. Deja suna foarte bine, nu?
Olanda isi propune sa ajunga in cativa ani sa comercializeze doar autoturisme noi electrice, ramane de vazut daca si cand se va intampla acest lucru.
Sunt zvonuri conform carora Smart va renunta la motoarele conventionale si va produce doar masini electrice in maxim 5 ani.
Sa revenim la Smartul nostru electric si la un review despre cum e experienta de a convietui cu el. Smartul Fortwo 451 Electric Drive nu a avut un succes insemnat, cu siguranta datorita pretului si probabil si a reticentei la o tehnologie noua.
Primul soc apare cand realizezi ca esti la volan si nu auzi nimic, absolut nimic… pana ce Smartul incepe sa ruleze si se aude zgomotul rotilor si al aerului. In cazul variantei cabrio, e vorba de “privilegiul” de a conduce prima masina decapotabila electrica.
O data pus in miscare, vine intrebarea: oare care este autonomia pana la urmatoarea incarcare? Conform producatorului, autonomia e de 180 km si poate fi influentata de temperatura exterioara, stil si regim de condus, de geamurile deschise, de incarcatura si de consumatorii folositi.
Motorul electric e amplasat in spate, la fel ca cele pe benzina si tractiunea ramane tot pe puntea spate. Bateriile sunt integrate in podea, un plus pentru un centru de greutate coborat si o stabilitate implicit mai buna. Indicatorul nivelului de baterie se afla in partea stanga a bordului, alaturi de vitezometru.
Incarcarea bateriei de la 20% pana la 100% dureaza doua ore si jumatate. Un sistem inteligent ajutat de GPS calculeaza traseul, inclinatiile si partajeaza energia folosita pentru eficienta consumului bateriilor. Pe telefon se poate instala o aplicatie care se conecteaza la Smartul ED si ofera mai multe informatii despre incarcare, poate chiar sa pre-incalzeasca habitaclul ca un webasto si per total ajuta la un control mai bun al autovehiculului.
Motoarele electrice ofera avantajul de a dispune de cuplu mare instant si constant, ceea ce in cazul unui motor conventional variaza in functie de turatie plus schimbarea vitezelor. Accelerarea de la 0 la 100km/h e de 11,5 secunde, similara cu a celorlalte variante pe benzina. Viteza maxima e de 130km/h, fata de minimul 155km/h a variantelor non-electrice.
Maneta schimbatorului de viteze ramane la fel de asemanatoare, diferenta este ca nu sunt viteze de schimbat si rularea este mai lina. In stanga schimbatorului se afla butonul ECO cu ajutorul caruia se alege un condus econom sau full power.
Raza de bracaj sau intoarcerea cu 180 grade e de 7.3m, un lucru de care se poate bucura un sofer care are nevoie de multe manevre in zone cu stradute si parcari stramte.
Toate ca toate, dar ajungem si la partea sensibila a banilor. Preturile pornesc din jurul a 22.000 EUR si aici poate conta mult care este sprijinul prin subventia suportata de stat. Important ramane suportului statului si cand vine vorba despre statiile de incarcare publice si despre tariful impus. Daca se alege un tarif modic sau se ofera gratuitate la incarcare, parca pretul de mai sus arata mai bine.
In filmul de mai jos puteti urmari o prezentare a Smartului Fortwo ED in prima parte, urmand apoi si cateva minute dedicate Smartului Forfour ED.