Select Page

Autor: Alexandru

Eroarea Smart ForTwo 3 linii in bord

Trei linii orizontale in locul afisarii vitezelor e una din ‘binecuvantarile’ Smartului. La un moment dat in timp ce mergeam cu ‘viteza maxim legala pe sectorul de drum’ si am observat cele 3 liniute in bord, in locul afisarii treptelor de viteza.

Am pus MB Star pe el cum am ajuns si a gasit o eroare pe EDG (calculatorul de motor si cutie); respectiv L2 (senzor de turatie cutie de viteze) -semnal neplauzibil. Acest mesaj poate ascunde multe defecte, dar de obicei e chiar senzorul sau conectica lui defecta. Localizarea sensorului e pe cutia de viteze, sub motorul pentru schimbarea trepteide viteza.


Am inceput de la EDG. Eroarea aceasta poate avea mai multe variante, dar de obicei e senzorul ”kaput” sau sunt fire intrerupte.
Am scos mufa si am verificat vizual: coroziune, fise impinse in spate, deformare, apa/umiditate.

Se ia contactul si se asteapta terminarea functionarii calculatoarelor, fapt indicat de stingerea afisajului de la bord (cca. 30secunde). Dupa aceea am deconectat mufa mare (N51-1) de la EDG (N4/7) si am masurat pe pinii 11 si 30 rezistivitatea senzorului.

Apoi am pornit pe fire…

Am luat contactul si m-am asigurat ca functionarea calculatoarelor a fost incheiata – aceasta e indicata prin stigerea afisajului de la bord (dupa circa 30 secunde).

Trebuie sa te asiguri ca si mufa de la EDG e in regula, pentru acesta se verifica vizual de coroziune, defectiuni mecanice, umiditate. Dupa controlul vizual am luat aparatul de masura si am masurat rezistivitatea intre pinii 11 si 30.

Valoarea trebuie sa fie cuprinsa 410 ohmi si 870 ohmi. Am gasit o rezistivitate infinita, ceea ce inseamna ca undeva e o intrerupere: in conectica, cablaj si chiar senzorul defect. Am ridicat masina pe 2 cricuri sa am acces dedesupt si am decuplat senzorul.

Am desprins mufa de pe senzor si am introdus un ac cu gamalie in cele doua contacte ale ei, pentru a face un scurtcircuit. Revenind la ‘suprafata’, am masurat inca o data rezistivitatea intre 11 si 30, acum trebuind sa am 0 ohmi. Nu aveam valori bune nici de data aceasta, ceea ce inseamna cablaj defect. Repetand masuratoarea, rezultatul a fost acelasi: rezistivitate infinita.

Am facut un nou cablaj pentru a inlocui de la mufa EDG pana la mufa senzorului, 2 fire cu izolatie siliconica,protectie electrica si protectie mecanica. Firele pentru partea auto sunt de 2,5mmp pentru rezistenta mecanica, curentul care le strabate e mai putin neimportant. Din motive legate de costuri, mai nou se folosesc si fire subtiri.

Cu un patent am taiat mufa de pe cablu lasand 10 cm de fir. Din pacate am constatat ca un fir era intrerupt din mufa.

Te-ar putea interesa si ce tip de baterie se pune pe Smart Roadster.

Intre timp am masurat si senzorul, desi sansa producerii a 2 defecte deodata e aprope de 0. Senzorul era in regula.

Am cautat mufa de noua, dar nu se mai fabrica din moment ce nu e in stocul producatorului, vezi aici.

Se mai gaseste la diversi dealeri auto; aceasta mufa se mai foloseste la diverse modele de Mercedes, la spalator de far, la termostat, si are codul A0055455426/1928402404.

Cablul l-am facut din doi conductori litati cu izolatie siliconica, care rezista pana la 105 grade Celsius si de preferat tip AWM (litat cositorit); fiecare conductor izolat cu tub siliconic termocontractibil; amandoi conductorii in tub termocontactibil normal si totul tras intr-o ‘sosetuta’:

Am facut o improvizatie incat am conectat cablul la mufa, asta fiind partea care nu-mi place. Planuiesc sa procur o mufa si voi prezenta varianta finala.

Vezi ce tip de baterie se foloseste pentru cheia de Smart.

Dupa inlocuirea cablului totul a revenit la normal, la punerea contactului cele 3 lini au disparut si a reaparut treapta curenta de viteza. Oricum cu romaneasca/improvizatia, momentan tine si cele 3 linii din bord au disparut la punerea contactului si la cateva drumuri pe care am apucat sa le parcurg.

Aceasta este o varianta de eroare cu 3 linii la Smart Fortwo. Daca aveti alte variante “Smart Fortwo 3 linii pe bord” sau completari, va rugam sa ne contactati aici.