Experienta cu Smart Fortwo Electric
Cand urmeaza sa conduci o masina electrica, iti vin in minte o gramada de idei si intrebari. Oare, cum sa nu prea auzi un motor? Oare are viteze? Cate viteze? Oare cum realizezi ce viteza ai, ca doar nu auzi mai nimic? Cum o incarci? Si intrebarile continua…
Am preluat masina, foarte incantati si am vazut ca arata foarte asemanator. Am pus cheia in contact, pe treapta 1 si nu se intampla mai nimic, pe treapta 2 a contactului si in bord scrie “Ready”. Nu auzi nimic si poti pleca de pe loc.
Am pus mana pe schimbatorul de viteze si arata ca si cutiile automate, include si P-ul (parking) si cand lasi piciorul de pe frana masina pleaca usor fara a apasa acceleratia. Smartistii stiu ca masinile lor nu pleaca in aceste conditii cu cutiile lor manuale robotizate (450 si 451, excluzand cutiile automate “rare” care se gasesc doar in unele tari).
A urmat surpriza placuta a caldurii in scaunele imbracate in piele. Desi nu au butoane dedicate pentru incalzirea in scaune, la intrarea in masina scaunele se incalzesc automat.
Am uitat ceva important pentru un Smart Fortwo Electric: era decembrie, frig, zile cu temperaturi de 0 pana la -12 grade.
Condusul unui Smart Fortwo Electric.
Cand vrei sa pornesti rapid de la semafor, e placuta senzatia de a vedea cum te indepartezi de restul masinilor in deplina liniste. Desi, aveam 48cp si daca cineva chiar doreste sa porneasca rapid si are caii necesari, va fi primul. Nu e tocmai sportiva, dar surprinde in cele mai multe cazuri.
In oras ne-a placut chiar mult ideea de masina electrica. Pornesti instant fara a avea grija incalzirii motorului, pornesti caldura sau aerul conditionat si simti rapid efectul dorit.
In afara localitatii, parca masina nu e foarte pregatita sa aiba o viteza de croaziera de 100km/h sau mai mult. Consumul instant este mare la viteze de peste 70-80 km/h si dealurile nu sunt foarte prietenoase. Aceste senzatii nu se simt la regimul urban.
Sa revenim la urban? Da, revenim in oras aglomerat si iar masina se simte in largul ei. Cand e extrem de aglomerat e placut sa nu ai consum al motorului, oricat de incet ai merge si oricat ai sta pe loc. Si esti chiar verde, nu ai emisii si majoritatea persoanelor se uita cu admiratie la masina.
Detalii Electrice
Ca dezavantaj e cand ajungi in parcari si locurile de incarcare sunt ocupate si trebuie asteptat. Dar exista si varianta de a cumpara un cablu pentru prize normale si a incarca masina acasa. Dupa discutii cu cativa pasionati detinatori de masini electrice, am ajuns la concluzia ca incarcand masina acasa, curentul costa cam 6 lei pe suta de kilometri.
Acest Smart are o autonomie maxima de 135km si scade pana la cam 70 km in conditii de iarna cu incalzirea de habitaclu pornita. Se pare ca fenomenul e cam acelasi la toate masinile electrice. O autonomie mai mare ar fi foarte bine primita.
Greutatea masinii… Ca sa dam cifre exacte, avem un Smart Fortwo 450 diesel si are 730kg. Avem si Smart Fortwo 451 benzina cu 825 kg. Cat are Smartul Electric? 980 kg.
Ar mai fi multe de povestit. Desi are baterii specifice masinilor electrice, are si baterie conventionala sub picioarele pasagerului. Are o frana de motor mai puternica si decat a dieselurilor si ajungi sa folosesti pedala de frana mai rar. Revizii? Pai nu ai ulei, combustibil si atatea filtre… In atata liniste, auzi orice zgomot datorat unor uzuri sau defectiuni.
Concluzie
In acelasi timp autonomia impune limite pentru deplasari. Totusi simti ca nu suntem inca pregatiti pentru a avea o masina, masina electrica care sa faca “de toate”. Daca mai ai o masina pentru concedii, drumuri ceva mai lungi, deja parca Smartul Electric e o solutie. Daca mai ai statii de incarcare in apropiere si poate la locul de munca, deja suna chiar bine.
Experienta a fost foarte placuta si dupa cum aminteam mai sus, putem discuta mult pe marginea Smartului Electric. Va sugeram sa nu ezitati orice ocazie cu o astfel de masina. Concluziile le trageti singuri. Poate chiar vi se potriveste si merita sa faceti pasul spre viitorul. Electric Drive
❤️ 🔋