Smart Times este evenimentul la care se intalnesc cei mai multi fani Smart din toata lumea. Initiativa acestui gen de intalnire a aparut in Austria in anul 2.000. Aceasta informatie a fost confirmata de mai multi fani din diferite tari (Anglia, Polonia, Germania) chiar si la ultima petrecere, Smart 20’th Birthday Party.  Ca o paralela, majoritatea fanilor au considerat aceasta petrecere ca un nou Smart Times, insa organzatorii au denumit-o petrecerea de aniversare a 20 de ani de la fabricarea primelor autoturisme Smart.

Smart Times 2001 |  Austria

Ceea ce se stie este ca aceasta este prima editie, dar detaliile sunt de negasit. Ceea ce am auzit noi de la un britanic venit la Smartville este ca un grup de fani din Austria au fost primii care au pus in aplicare evenimentul Smart Times. Inca facem research pentru prima editie din 2001. Vezi detalii ale Smart Times 2001 aici.

Smart Times 2002 | Klagenfurt – Austria

In 9, 10 si 11 August la Klagenfurt erau in jur de 300 de Smarturi ajunse la eveniment. Au avut primirea cu cocktail si un discurs al primarului, au avut un concurs de a bate recordul mondial Burger King cu 300 de Smarturi si test drive-uri inclusiv cu Cross Blade care era proaspat aparut.

Pana sambata numarul masinilor ajunsese la aproape 600. Invitatia de plimbare cu vaporasul, un party in Portschach, o testare de abilitati intr-un centru de conducere in siguranta si un pachet cadou sunt cateva din bucuriile oferite de organizatori.

Smart Times 2003 | Klagenfurt – Austria

Datele din August – 22, 23 si 24. Motto: Nice To see You! Dupa dirijarea spre parcari, membrii au primit cate un “welcome cocktail“. In Piata Lindwurmbrunnen faceau introducerile doi prezentatori pe scena Smart, urmati de primarul orasului. Concursurile de raliu erau inca din prima zi, apoi puteau fi admirate expozitiile de masini “crazy” si modificate.

In a doua zi au fost parade cu vizitare de atractii in zona, incluzand gradina zoologica. Seara a avut loc premiera filmului eXtreme Rage in aer liber si apoi ca invitat special a venit Lou Bega.

Duminica organizatorii au oferit Free Smart Brunch cu prajituri si cafea apoi principala parada. Senzatia de dupa eveniment a fost extraordinara, participantii fiind uimiti de trairile si vibratia simtita in comunitate. Cifre neoficiale arata ca ar fi fost in jur de 1.000 de fani prezenti. Din pacate nu avem inca poze sau video.

Smart Times 2004 | Klagenfurt – Austria

Smart Times 2004Din toate informatiile, aceasta intalnire a tinut in zilele de 20, 21 si 22 August 2004. Fanii au fost primiti cu cocktail apoi au avut un mesaj de intampinare de la primarul din Klagenfurt.

Numarul participantilor a fost de aproximativ 1.200, foart entuziasti si prezenti de dimineata devreme in fiecare zi pentru a participa la tot ce era in programul organizatorilor. Au avut parte de un concert, degustari de prajituri si cafea, concursuri de tuning – crazy si Smart Times Picnic.

Smart Times 2004

Smart Times 2005 | Klagenfurt – Austria

A 5-a intalnire din zilele 19, 20 si 21 August a adunat 1.500 de smartisti. Piata centrala a fost pregatita pentru masinile prezente. Un cocktail de seara intr-o sala de evenimente ii astepta pe participanti, locatie in care s-a prezentat istoria evenimentului si s-au acordat premii.

Privind in filmarea de la eveniment, puteti vedea inca de pe atunci cat de inventivi si cate idei traznite aveau fanii prezenti. Parada este impresionanta si continea vizitarea catorva puncte turistice. Ceva deosebit a fost concertul oferit de Bob Marley intr-o seara ploioasa, rupta parca dintr-un festival.

Smart Times 2006 | Kaprun – Austria

Cea mai mare intalnire a Smarturilor a avut loc la Kaprun, in zilele de 25, 26 si 27 August 2006, pe aeroportul devenit celebru. Au participat circa 600 de fani din Anglia, Germania, Italia, Franta, Belgia, Grecia, Olanda, Cehia, Polonia, Ungaria… Au avut o plimbare cu vaporul pe lacul Zell, sesiuni de test drive cu Smart Brabus Roadster V6 Biturbo cu scop caritabil si diverse premii.

Acesta a fost ultimul an cu Smarturi Fortwo exclusiv 450, in 2007 aparand modelul 451.

Smart Times 2007 | Kaprun – Austria

In zilele de 24, 25 si 26 August avea loc intalnirea cumunitatii Smart la Kaprun cu ideea See and be seen. Au avut parte de mai multe activitati printre care amintim Red Bull Dropzone 07, cursele Brabus alaturi de un pilot (cu scop caritabil) si concertul Luttenberger. Nu am gasit un video din aceasta editie, asa ca ii rugam pe cei care stiu surse sa ne contacteze aici.

 

Smart Times 2007

Smart Times 2008 | Kaprun – Austria

Locatia aleasa pentru intalnire in 2008 a fost iar Kaprun, o localitate intr-o zona muntoasa care se afla la aproximativ 100 km de Salzburg. In 22, 23 si 24 August 2008 se sarbatoreau 10 ani de la fabricarea primului Smart la Hambach. Vorbind de Austria, vremea a fost si buna dar si capricioasa pe perioada intalnirii. La parada au participat 743 de masini, un record pentru acel an.

Dintre concursurile care au avut loc, amintim Brabus Race Drive si Craziest Smart. Au fost prezente si expozitiile de Smarturi modificate, unicate (concepte) si corturile cu vanzare de piese si accesorii Smart.

Smart Times 2009 | Kaprun – Austria

Smart Times 2009

Se pregateau trei zile de smartuit, in 21, 22 si 23 August 2009. De la cel mai mic fan in varsta de 4 ani si pana la cel mai matur in varsta de 74 de ani, se puteau numara cam 1.000 de persoane. Din ceea ce se vorbea, cei care au venit de la cea mai mare distanta erau din Australia.

La parada de sambata au participat 621 de masini care au infruntat o vreme capricioasa. Amplasarea a fost facuta pe un vechi aeroport, au avut festivitati si muzica buna, invitat fiind si artistul Steve Appleton. Pentru a vedea mai multe poze, vedeti board-ul Pinterest dedicat Smart Times 2009.

Smart Times 2010 | Kaprun – Austria

Kaprun devenise zona de centru pentru smarturile din toata lumea. Se anunta al zecelea Smart Times pe datele de 20, 21 si 22 August 2010 (video realizat de Ricardo Vierwind), cu activitati pre-eveniment in 18 si 19 August. Aproape de fiecare data au fost si aceste pre-activitati, exceptand primii ani; de-a lungul multor editii au participat service-urile mobile in camioane Mercedes special pregatite pentru verificari sau mici interventii tehnice gratuite.

Au fost prezenti designeri, tuneri, experti, au avut loc ceremoniile si petrecerile Smart, concursuri auto si in special parada. Acesta a fost lantul de evenimente care s-au organizat doar in Austria, iar din 2011 in fiecare an s-a ales o noua tara.

Smart Times 2011 | Riccione – Italia

In resortul de la Riccione din Italia s-au intalnit 1.500 de fani Smart pentru patru zile: 4,5,6 si 7 August 2011. Erau pe plaja, cu zone de volei si pe langa parcul de distractii Aquafan.

In apropiere a fost si Circuitul Misano, s-a vizitat si Muzeul Ferrari, iar la parada au participat circa 800 de masini.

 

Smart Times 2012 | Antwerp – Belgia

Credeam ca recordurile sunt doar in ultimii ani. Cifre impresionante au fost si in 2012 cand fanii din 27 de tari s-au adunat in numar de aproape 1600 la Antwerp in Belgia. Cate zile s-au petrecut? 23, 24, 25 si 26 din luna August.

Erau bucurosi sa participe la reuniunea anuala si sa arate ca sunt sustinatori ai luptei cu poluarea. Impreuna cu o organizatie non profit, doreau sa ajute la plantarea de arbori in Kenia.

Parada a avut 1.114 de masini inscrise, au prezentat modelele extravagante si tunate si se bucurau de tot mai multi participanti.

Smart Times 2013 | Lucerne – Elvetia

Fanii in numar de 1.700, facand parte din 24 de tari, au aniversat Smart Times si 10 ani de fabricare a Smartului Roadster (model fabricat intre 2003 si 2005) la Lucerne. In acelasi timp erau 15 ani de la aparitia Smartului Fortwo.

Zilele dedicate au fost 23, 24 si 25 August 2013 dupa care au fost cateva zile speciale doar pentru Roadster.

Cum Smartul include o colaborate intre Swatch si Mercedes, aceasta era o vizita in tara producatorului de ceasuri Swatch. Vedeta era Smartul Fortwo Electric care la acea vreme era singurul cabrio electric din lume.

Smart Times 2014 | Cascais – Portugalia

Unul din grupurile cele mai active, care se bucura mult de fiecare experinta si vin imbracati si decorati in ton cu starea de spirit, este cel al Portugaliei. Ei au fost castigatorii care au primit Smart Times 2014 la Cascais in datele de 17, 18 si 19 Iulie.

Era pentru prima data cand participa si Smartul 453 la o reuniune de acest gen alaturi de 450, 451 si celelelte variante Smart. Tot atunci se sarbatoreau 10 ani de Smart Forfour si masina Safety Car a fost decorata in consecinta.

Au oferit zone cu plaja si circuitul de Formula 1, Circuito de Estoril, toate acestea oferind un spectacol si o parada de admirat. Au participat aproape 1430 de masini la care s-au adaugat si bicicletele Smart Ebike.

Smart Times 2015 | Budapesta – Ungaria

Smart Times 2015

Dupa parerea noastra, acesta a fost cel mai frumos Smart Times (video) la care am participat si poate sunt de acord si cei care au participat la toate. Punctul principal de amplasare a fost in Piata Eroilor din Budapesta, un loc foarte frumos.

In ziua principala de duminica, a avut loc intalnirea pe circuitul de Formula 1- Hungaroring, unde am avut ocazia deosebita de a face o tura de circuit cu Smart-urile.

Organizarea per total a fost buna sau foarte buna, s-a simtit suportul autoritatilor, al politiei care a escortat multimea de masini si care a ajutat (prin dirijare si oprire temporara a circulatiei) la o parada lunga prin centrul capitalei si trecerea pe la cateva atractii turistice cunoscute.

Smart Times 2016 | Hamburg – Germania

Imagine cu Smart Times 2016, 26-27 August

Zilele principale de petrecere au fost 26-27 August, insa au fost parade si activitati si in zilele precedente. S-au batut cateva recorduri, printre care cele ale masinilor prezente si ale fanilor inscrisi. Citeste mai multe in articolul dedicat.

Smart Times 2017 | Salou Spania

In datele de 16 si 17 Iulie intr-o atmosfera de oras turistic, cu plaje si turisti din toata lumea, Smart Times a adus fani din peste 40 de tari. Motto-ul lor a fost “Electrify Your Life“, o noua incurajare de a face pasul spre variantele electrice fara emisii de CO2.

Precedentele evenimente tineau cam 3-4 zile; acesta a tinut doua, iar anuntul pentru urmatorul a fost ca se va organiza petrecerea aniversara de 20 de ani si nu Smart Times cum se anunta in anii precedenti. Din acest punct de vedere se poate spune ca acesta a fost ultimul Smart Times organizat de grupul Daimler.

Smart Times 2018 | Smartville – Franta

Smart Times 2018

In data de 30 iunie la Smartville, regiunea Hambach din Franta, a avut loc celebrarea a 20 de ani de la fabricarea primelor autoturisme Smart. Locatia aleasa a fost fabrica Smart si timpul a fost mai restrans ca niciodata.

In zilele precedente au fost organizate tururi ale fabricii cu ghizi angajati, programarile fiind facute luand in considerare si limbile engleza, germana, franceza… A fost o experienta placuta sa vezi cum in prima aripa a fabricii intra o caroserie goala, in fiecare din cele 4 aripi se adauga componente si pe final masina e pregatita pentru un nou “stapan”.

Ghizii au fost diferiti ca pregatire, cei care prezentau in limba germana erau mai bine pregatiti si chiar lasau participantii sa faca poze si filmari. Altii au fost mai putin pregatiti, nici nu stapaneau limba in care prezentau, aveau un bagaj de cunostinte mult sub cel al vizitatorilor si interziceau orice forma de camera foto sau video. Dar sa nu uitam, vizitarea facbricii in sine a fost o experienta extraordinara pentru un fan Smart.

Parcarile amenajate pentru eveniment au fost dragute, incluzand corturi cu activitati pentru copii, modele Smart exclusiviste, zona de drive-test cu Smart Electric, ecrane mari pe care se putea vedea scena si chiar meciul de fotbal in care juca nationala Frantei. Au lipsit corturile dealerilor locali si a cluburilor, corturi din care puteai cumpara accesorii auto, piese auto, imbracaminte si multe alte maruntisuri cu brand-ul Smart. Au lipsit si celebrele concursuri de drift, de masini tunate sau traznite, de sisteme audio etc.

Considerand ca sunt prea prea putine activitati, ca orarul este prea gri, un grup de entuziasti (angajati ai fabricii) a creat un grup de Facebook si a cautat si alte variante prin care sa animeze si sa completeze experienta smartistilor.

Mai jos este o serie de 9 filmari cu evenimentul de la Smartville si apoi inca 3 cu celebra parada.

 

Pentru orice completari sau idei, va rugam sa ne contactati.

Credits: automoto.it, auto-motor.at, media.daimler.com, youtube.com, formfreu.de, motorline.cc, smart-forum.de.

Do you have a Smart car? Do you want to get closer to the Smart Community?

Follow us on Social Media!